Home > Viering 25-jarig vzw Levend Archief met gastspreker Peter Vandermeersch

Viering 25-jarig vzw Levend Archief met gastspreker Peter Vandermeersch

Geschreven op 3 oktober 2018 om 09:35 door Mario De Wilde

Aanstaande zaterdag is er de viering van het 25-jarig bestaan van de vzw Levend Archief, de vriendenkring van het Brugse Stadsarchief. Op deze viering, met als gastspreker Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC-Handelsblad, wordt ook de vijfjaarlijkse Levend Archiefprijs ter waarde van 2.500 euro uitgereikt.

Grotere naamsbekendheid

Sinds 1993 heeft het Stadsarchief Brugge een vriendenkring: Levend Archief vzw. Deze kring ijvert voor een grotere naamsbekendheid van het Brugse Stadsarchief en zet zich in om de drempel voor een bezoek aan het Stadsarchief te verlagen. In 2013 vierde de vriendenkring haar 20-jarig bestaan dus a.s. zaterdag is er de viering van een kwarteeuw. De vzw zorgt voor de redactie van het driemaandelijks tijdschrift ‘Archiefleven’, organiseert lezingen, causerieën, archiefuitstappen, archiefbezoeken en cursussen zoals ‘oud schrift’ of ‘huizenonderzoek’ publicaties

Werkgroepen
Binnen de vereniging van het Stadsarchief zijn 2 werkgroepen met vrijwilligers actief.
De Werkgroep Huizengeschiedenis begeleidt en coördineert het onderzoek naar de geschiedenis van één of meer welbepaalde huizen. Het onderzoek naar het bouwhistorisch aspect én de bewoningsgeschiedenis van Brugse huizen zit sinds twintig jaar in de lift. Het archiefonderzoek in deze jonge geschiedenistak wordt in Brugge gecoördineerd in het Stadsarchief waar de belangrijkste bronnen en de kennis aanwezig zijn. Het huizenonderzoek is een interdisciplinaire benadering, waarbij historici, kunsthistorici, bouwhistorici en archeologen de handen in elkaar slaan. Concreet betekent dit voor Brugge dat er een samenwerking is tussen het Stadsarchief, de Dienst Monumentenzorg, de Stedelijke Archeologische Dienst en de Dienst Monumenten & Landschappen. De Wergroep Enter, die ontstaan is in 1995, bestaat uit een groep van 30 enthousiaste vrijwilligers en maakt geautomatiseerde toegangen van belangrijke archiefbestanden. In een eerste fase namen ze het oude kadaster onder handen. Gaandeweg kwamen daar andere, eenvoudigere projecten bij. De 25-jarige viering vindt plaats op zaterdag 6 oktober om 18u in het Stadhuis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.