Home > Vier West-Vlamingen nemen deel aan B.K. Orgeldraaien

Vier West-Vlamingen nemen deel aan B.K. Orgeldraaien

Geschreven op 8 september 2018 om 19:11 door Mario De Wilde

Op zondag 23 september 2018 nemen in Heist-op-den-Berg 15 draaiorgelspelers deel aan de 9e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. Hubert Vandewalle uit Zuienkerke, Norbert Vroman uit Lendelede en Robert Vroman uit Harelbeke zullen de West-Vlaamse kleuren verdedigen. Patrick Marote uit Zedelgem zal met zijn elektrisch aangedreven orgel aanwezig zijn maar neemt zelf niet aan de competitie deel.
Paul Michiels
De organisatie is in handen van het Heistse gemeentebestuur in samenwerking met vzw MechaMusica en de Ridders van de Orde van de Zwaan. Van deze orde zijn zowel singer-songwriter Paul Michiels als hoogleraar Rik Torfs lid. Aangezien het kampioenschap in zijn geboortedorp georganiseerd wordt, heeft Paul Michiels een nieuw lied voor draaiorgel gecomponeerd. Het wordt officieel voorgesteld aan het publiek op 23 september. Draaiorgelspelers met instrumenten van diverse slag (handdraaiorgels, straatorgels en ook elektrisch aangedreven draaiorgels) zullen het publiek met zowel gekende deuntjes als moderne liedjes verrassen. Het evenement valt samen met de Herfstkoopdag van het Bergstraatcomité. In de voormiddag is er een brocantemarkt en daarna het Belgisch Kampioenschap.
Het kampioenschap vindt plaats van 14 tot 17.30 uur. De wedstrijdjury beoordeelt de prestaties van de draaiorgelspelers op basis van verschillende criteria: het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.
De officiële prijsuitreiking is voorzien om 18 uur in de blauwe zaal van het Cultuurcentrum.
Stimuleren
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap. Het BK werd eerder al georganiseerd in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist en Maldegem.
MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 om de belangstelling voor en de instandhouding van mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.
www.mechamusica.be

West-Vlaamse deelnemerslijst
Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2018

Patrick Marote, Zedelgem (buiten competitie)
Hubert Vandewalle, Zuienkerke
Norbert Vroman, Lendelede
Robert Vroman, Harelbeke

Meer info: www.draaiorgel.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.