Home > Vier werkpunten voor de Brugse muziekscene gebundeld

Vier werkpunten voor de Brugse muziekscene gebundeld

Geschreven op 28 november 2018 om 12:25 door Mario De Wilde

De werkgroep Blauwdruk is een initiatief van Het Entrepot, Cactus Muziekcentrum, Jeugdhuis Comma, Cultuurcentrum Brugge, PopCollege, Poppunt, The Jamm, Hùmus Music, Metronoom en Snuffel Hostel
Michiel Denys, communicatieverantwoordelijke: “We bevroegen 130 muzikanten over de noden en behoeften in de Brugse muziekscene. De Brugse muzikanten geven hun stad een algemeen tevredenheidscijfer van 55/100. De resultaten staan blauw op wit gedrukt maar moeten vooral inspireren tot nieuwe initiatieven.”

Op zondag 25 november presenteerde Het Entrepot – samen met verschillende partners – in Villa Bota de resultaten van het Blauwdruk-onderzoek naar ‘ruimte voor Brugse muzikanten’. Muziekexperten Luc Nowé (Poppunt), Patrick Keersebilck (Cactus Muziekcentrum), Bart Vanduyver (Cultuurcentrum Brugge) en Renée Sys (zangeres bij o.a.
Marble Sounds en soloproject Renée) gingen met elkaar en met het publiek in debat. Het was de 3e editie van Blauwdruk. Eerder voerde Het Entrepot al onderzoek uit naar de behoeften van Brugse kunstenaars en van creatieve ondernemers. Het opzet is altijd om iets ten goede te veranderen in Brugge. Eerdere edities van Blauwdruk waren bijvoorbeeld de aanleiding voor de realisatie van atelierwerking De Tank. Nu hopen we opnieuw dat Blauwdruk de aanleiding kan geven tot een betere samenwerking tussen de verschillende partners, maar ook dat het stadsbestuur kijkt naar wat beter kan. We geven alvast een aanzet tot wat beter kan.
1. De bestaande initiatieven beter in kaart brengen
Brugge heeft repetitieruimtes, livepodia en organisaties die ondersteuning bieden. Wie ervaring heeft in de cultuursector kent alle nuttige adressen uit het hoofd. Jonge muzikanten hebben meer moeite om hun weg te vinden. Brugge telt bijvoorbeeld meer dan 20 livepodia, toch is iets meer dan de helft van de Brugse muzikanten ontevreden over de speelkansen in de stad. Een helder overzicht van alle voorzieningen en organisaties in Brugge zou dat
kunnen oplossen.
2. Duidelijker communiceren dat er subsidies verkrijgbaar zijn
Wat geldt voor ruimtes en initiatieven, geldt ook voor subsidies. Ze zijn er, maar niet alle
jongeren weten er het bestaan van af.
Dat werd duidelijk toen cultuurcoach bij Cultureel Centrum Bart Vanduyver vertelde dat stad Brugge jonge muzikanten financiële steun geeft bij een album- of ep-release: “De voorbije 7 jaar kregen we geen enkele aanvraag.” Hoog tijd dus dat alle culturele partners dat beter communiceren.
3. Subsidies voor het isoleren van repetitieruimtes
Brugse muzikanten geven aan dat lawaaihinder de belangrijkste reden is om uit te kijken naar een andere repetitieruimte. Een oplossing kan zijn: subsidies om repetitieruimte te isoleren. Stad Gent biedt al soortgelijke subsidies aan. Bart Vanduyver: “Zulke subsidies kunnen inderdaad een interessante oplossing zijn. Ik pak
dat alleszins mee naar het nieuwe stadsbestuur.”
4. Meer caféconcerten mogelijk maken
De vraag om meer caféconcerten en concertclubs klinkt luid in Blauwdruk. Patrick Keersebilck van Cactus Muziekclub benadrukte de nood aan het informele muziekcircuit: de muziekcafés, plekken waar muzikanten elkaar stommelings ontmoeten. Luc Nowé van Poppunt ging akkoord: “De beste ideeën en samenwerkingen ontstaan aan de toog en niet op een infosessie.” Misschien kan een versoepeling van de vergunningsvoorwaarden in de binnenstad een oplossing bieden?
De Blauwdruk-partners verbinden zich ertoe om nog meer initiatieven op poten te zetten
Blauwdruk is een initiatief van Het Entrepot, Cactus Muziekcentrum, Cultuurcencentrum Brugge, Jeugdhuis Comma, PopCollege, Poppunt, The Jamm, Hùmus Music, Metronoom en Snuffel Hostel. We zijn bereid om samen te werken en onze schouders te zetten onder projecten die de Brugse muzikanten dienen. Het Entrepot zet in elk geval de deuren open voor Brugse muzikanten die op zoek zijn naar repetitieruimte, speelplekken, professionele ondersteuning of advies. Nog enkele conclusies om mee aan de slag te gaan:
• Jongeren zijn sterk vertegenwoordigd onder de Brugse muzikanten: iets meer dan de helft is
jonger dan 30
• Iets minder dan de helft van de Brugse muzikanten is op zoek naar een (nieuwe)
repetitieruimte, 32% repeteert thuis
• Betaalbaarheid, isolatie en ligging zijn de belangrijkste factoren bij het vinden van een
geschikte repetitieruimte
• Iets meer dan de helft van de Brugse muzikanten is ontevreden over de speelkansen in de
stad
• Vooral concertcafés (52%) en een muziekclub (42%) worden gemist
• Een kwart van de Brugse muzikanten wordt op een of andere manier ondersteund door een
Brugse organisatie
• Iets minder dan de helft van de respondenten zou liever in Gent wonen als muzikant
• Vooral de muziekscene, de speelmogelijkheden en een groter publiek maken andere steden
aantrekkelijk
• Met een tevredenheidscijfer van 55% scoort Brugge niet bepaald sterk bij muzikanten
• Brugge heeft vooral nood aan meer concertcafés (48%), een vaste muziekclub (42%), meer
initiatieven (43%), meer repetitieruimtes (34%) en ondersteuning van het stadsbestuur (33%)
Meer info?
• Herbekijk het intregrale debat via:

Blauwdruk:live vanuit Villa Bota

Blauwdruk – Debat: 'Ruimte voor Brugse muzikanten' 🔴 live vanuit Villa BotaDebat over de Brugse muziekscene met Luc Nowé (Poppunt), Patrick Keersebilck (Cactus Muziekcentrum), Renée Sys (oa. Marble Sounds) en Bart Vanduyver (cultuurcoach Brugge)

Geplaatst door Villa Bota op Zondag 25 november 2018

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.