Home > ViEr uit Kortrijk ‘Ontdekking van het Jaar’ tijdens Gault&Millau 2019

ViEr uit Kortrijk ‘Ontdekking van het Jaar’ tijdens Gault&Millau 2019

Geschreven op 5 november 2018 om 20:18 door Mario De Wilde

In de aanwezigheid van de pers en van meer dan 1000 mensen uit de restaurantsector werd maandagmiddag de lang verwachte editie 2019 van de Gault&Millau Gids voorgesteld, de zestiende op rij. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1400 restaurants en POP-zaken bezocht en gerecenseerd. De vele laureaten vertegenwoordigen heel het Belgische en Luxemburgse grondgebied. De gids telt alles samen meer dan 240 nieuwe adressen, en dat is een absoluut record. Voor een publiek van meer dan 1000 restaurateurs, journalisten en partners stelde het team van Gault&Millau de zestiende editie van de Gault&Millau Belux Gids voor. Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar 2019, een titel die dit jaar gaat naar David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht. “Met David Martin als Chef van het Jaar kiezen we voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont. Daarvoor laat hij zich inspireren door zowel de Franse, Belgische als Japanse keuken. Daarmee heeft deze intelligente en ondernemende chef, met respect voor het verleden, aan restaurant La Paix een nieuwe identiteit gegeven.”, aldus de redactie.

Voor het eerst krijgt een Waalse chef het maximum van 5 koksmutsen: L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramaults met 18/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20. Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) voor Vlaanderen, Maxime Zimmer (Un Max de Goût – Comblain-au-Pont) voor Wallonië en Maxime Maziers (Bruneau – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond:

Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel)

Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards – Embourg)

Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen)

Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne)

Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten – Lennik)

Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle – Marke)

Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem)

Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen)

Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher – Mons)

Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense – Brussel)

Dé Nieuwkomer van het Jaar: Souvenir (Gent)

Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe)

Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden)

De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen)

De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk).

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé. Ontdek deze unieke verzameling op https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

Foto: Jürgen Aerts, de chef-kok van toprestaurant Kok Au Vin in de Ezelstraat en Filip Claeys van het bekende Michelinrestaurant De Jonkman uit Brugge waren eveneens present.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.