Home > Vier op de vijf West-Vlamingen blijven werken bij lottowinst van 1 miljoen euro

Vier op de vijf West-Vlamingen blijven werken bij lottowinst van 1 miljoen euro

Geschreven op 15 mei 2025 om 07:02 door Mario De Wilde

Wat zou jij doen als je de lottojackpot van 1 miljoen euro wint? Voor bijna een kwart van de West-Vlamingen (24,2% – BE: 26,4%) zou er niks veranderen; ze blijven hun job precies hetzelfde doen als daarvoor. Ruim drie op de tien West-Vlamingen (31,5% – BE: 35,6%) zouden ontslag nemen, hetzij om niet meer te werken (18,5% – BE: 19,6%), of om een andere job te gaan doen (13% – BE:16%). Dat blijkt uit onderzoek* van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met Prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Van de groep die werkt omdat het leuk is, zou zo’n derde (34,2%) van de Belgen zijn job precies hetzelfde blijven doen als er plots één miljoen euro op hun bankrekening stond. Dit is ongeveer hetzelfde aantal (31,2%) als bij wie het gevoel heeft het verschil te kunnen maken met zijn job.

Wat als je vandaag de lotto zou winnen en 1 miljoen euro op je rekening kreeg? Voor bijna één op de vijf West-Vlaamse werknemers (18,5% – 19,6%) is het antwoord duidelijk: zij zouden hun carrière meteen stopzetten om niet meer te werken.
Mocht ik de lottojackpot van één miljoen euro winnen, dan zou ik:
• Exact hetzelfde blijven doen als nu (24,2% – BE: 26,4%)
• Mijn ontslag nemen om niet meer te werken (18,5% – BE: 19,6%)
• Mijn ontslag geven om een andere job te gaan doen (13% – BE: 16%)
• Minder uren gaan werken (48% – BE: 39,3%)
• Meer eisen stellen tegenover mijn werkgever. Bijvoorbeeld meer van thuis uit werken of betere werkuren (3,3% – BE: 6,2%)
• Bepaalde taken niet meer of minder doen (6% – BE: 7,3%)

Het gros van de West-Vlamingen (68,5% – BE: 64,4%) zou bij lottowinst zijn huidige job blijven doen. Wel zou bijna de helft van de winnaars (48% – BE: 39,3%) minder uren werken en 3,3% (BE: 6,2%) zou (ook) extra eisen stellen tegenover zijn of haar werkgever, zoals betere werkuren of meer thuiswerk. 6% (BE: 7,3%) zou (daarnaast) sommige taken niet meer of minder gaan doen. Voor bijna een kwart (24,2% – BE: 26,4%) zou er echter niks veranderen; ook als lottomiljonair willen zij hun job precies hetzelfde blijven doen als daarvoor.

“Of mensen blijven werken bij lottowinst hangt sterk af van hun betrokkenheid en motivatie,” zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “Maar ook hoe het werk wordt ingericht doet er toe. Als medewerkers veel werkplezier hebben, gaan ze niet plots stoppen met werken. Sommigen bouwen dan wel hun aantal werkuren af. Voor nog anderen kan het een bevrijding zijn uit hun gouden kooi of minder goede werkomstandigheden, waardoor ze eindelijk de carrièreswitch durven maken die ze altijd al wilden, maar waarvoor ze financieel nooit de mogelijkheid hadden.”

Geld alleen maakt niet gelukkig
Bijna twee op de drie West-Vlamingen (63,5% – BE: 65,9%) geven aan vooral te werken voor het geld. Zo’n derde (31% – BE: 35,5%) doet zijn job ook omdat het hem een zekere status geeft.
Maar geld en status alleen maken niet gelukkig. Ook een gevoel van trots (56,3% – BE: 59,5%), je werk zinvol vinden (53,4%, BE: 58,2%), er plezier aan beleven (56,3% – BE: 58,6%) en het gevoel hebben dat je iets bijleert (44,3% – BE: 53,4%) zijn belangrijke drijfveren om te werken.

“Vroeger maakte men alleen onderscheid tussen intrinsieke (iets leuk vinden) en extrinsieke motivatie (iets doen voor een beloning). Vandaag toont onderzoek aan dat mensen die hun werk belangrijk of zinvol vinden – maar niet noodzakelijk leuk – even enthousiast zijn over hun werk, even weinig kans maken op een burn-out en even goed presteren als wie het werk wél leuk vindt. Zinvolheid ervaren is voor werknemers evenzeer een vorm van motivatie die van binnenuit komt. Net als bij intrinsieke motivatie doe je dan iets uit volle goesting. Zinvol werk kunnen doen is een heel belangrijke motivator. Dat is goed nieuws voor werkgevers: werk hoeft niet altijd leuk te zijn, zolang het maar zinvol is,” zegt Prof. Anja Van den Broeck.

*Dit blijkt uit een onderzoek uit 2024 van Tempo-Team, in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een representatieve steekproef door een onafhankelijk onderzoeksbureau, dat peilde naar de beleving van 2.000 Belgische werknemers, waarvan 225 West-Vlamingen, van actuele thema’s op de werkvloer.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.