Home > Vier intelligente zebrapaden moeten verkeersveiligheid in Menen verhogen

Vier intelligente zebrapaden moeten verkeersveiligheid in Menen verhogen

Geschreven op 10 september 2020 om 11:31 door Mario De Wilde

Menen experimenteert voor het eerst met intelligente zebrapaden en doet dat meteen op 4 locaties tegelijk. Schepen van Mobiliteit Patrick Roose legt uit waarom: “(Verkeers)veiligheid is een topprioriteit voor onze bestuursploeg. Verkeersongevallen worden vaak veroorzaakt enerzijds door onaangepast rijgedrag en anderzijds door onoplettendheid.”

Zij die bewust de verkeersregels aan hun laars lappen en de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengen, hebben we de afgelopen maanden aangepakt. Soms zijn verkeersongevallen ook het gevolg van onbewuste en ongewilde overtredingen. Door routine bijvoorbeeld. Wie een bepaald traject dagdagelijks neemt, kan op automatische piloot rijden en is gevoeliger voor kleine verstrooiingen.

Schepen Roose: “Met onze intelligente zebrapaden willen we dat risico nu beperken. Eerder gebeurde dat her en der met flikkerende ledverlichting aan een aantal zebrapaden. Vandaag gaan we een stap verder met een systeem dat gewenning tegengaat. In een aantal bredere straten, zoals de Guido Gezellelaan, de Volkslaan, de Fabiolalaan en de Gen. Lemanstraat, werken we voortaan met cameradetectie. Dat systeem alarmeert autobestuurders en fietsers wanneer een voetganger zich opmaakt om het zebrapad over te steken. Software herkent de voetganger op het zebrapad en activeert exact op dat moment de ledverlichting in het zebrapad. In het verleden ging het om een continu signaal in het zebrapad. In zo’n geval is gewenning mogelijk. Nu is dat anders, omdat de gebruikers van het zebrapad de lichten activeren. Vooral bij mistig weer en op donkere dagen reken ik op het positief effect van deze technologie.”

Schoolomgevingen verkeersveiliger

Op een aantal locaties komen ook digitale snelheidsborden, die bestuurders op de hoogte brengen van of confronteren met hun rijsnelheid. Andere investeringen gaan over snelheidsremmende maatregelen, zoals het aanpassen van zebrapaden (het voetpad uitbreiden, verhogen en/of verbreden), het aanbrengen van wegmarkeringen en extra signalisatie. De investering in verkeersveiligheid bedraagt 315.000 euro. Met dat bedrag pakte de Stad Menen onlangs 10 locaties in schoolomgevingen aan. “Met het stadsbestuur dienden we voor dit project het maximum van 10 subsidieaanvragen in bij de Vlaamse overheid in het kader van projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhogen. Deze forse aanpak in onze stad is vrij uniek in Vlaanderen. Ik wil onze diensten en aannemers van harte danken voor hun inspanningen”, concludeert schepen Patrick Roose.

Overzicht 10 aangepakte schoolomgevingen:

In de Nieuwe Tuinwijk werd in de Gen. Lemanstraat het zebrapad veiliger heraangelegd en uitgerust met intelligente LED verlichting en een digitaal snelheidsbord en werden nieuwe octopuspalen en -beugels geplaatst.Op Ons Dorp werden er in de brede straten van de Guido Gezellestraat en Volkslaan 2 intelligente LED verlichtingen verwerkt in de uitbreiding van de zebrapaden tot gevleugeld zebrapad met de nodige Octopus palen en omegabeugels.In de Fabiolalaan werd een verkeersplatform als remmend effect toegevoegd alsook intelligente LED verlichting in het zebrapad.In de Aug. Debunnestraat werd het zebrapad ingekort door ter hoogte hiervan het voetpad fors te verbreden en werden nieuwe octopuspalen en -beugels geplaatst. In de bijhorende schoolstraat Sint-Jansmolenstraat werd het voetpad eveneens verbreed en een digitaal snelheidsbord toegevoegd en werden ook nieuwe octopuspalen en -beugels geplaatst. In de Hospitaalstraat werden er nog digitale snelheidsborden toegevoegd aan de fietsstraat om gebruikers bijkomend te sensibiliseren omtrent de verplichte 30 km/u. In de Wevelgemstraat en de Grote Molenstraat werden de zebrapaden ter hoogte van de scholen beter geaccentueerd en uitgerust met digitale snelheidsborden.In de Paradijsstraat werd het voetpad ter hoogte van de schoolomgeving en bushalten uitgebreid en hersteld alsook een betere aanduiding van het zebrapad voorzien en werden nieuwe octopuspalen en -beugels geplaatst.

Foto: Schepen Patrick Roose bij het intelligente zebrapad in de Gen. Lemanstraat in Menen. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.