Home > Video. Yuna Parret (12) uit Poperinge stelt, samen met Lize Spit en Celien, vragen over diabetes

Video. Yuna Parret (12) uit Poperinge stelt, samen met Lize Spit en Celien, vragen over diabetes

Geschreven op 18 oktober 2021 om 09:05 door Mario De Wilde

In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. Ook bestaan er nog altijd veel misverstanden en vragen over diabetes. Dat merken ze ook bij de Diabetes Infolijn, waar ze elk jaar heel wat vragen ontvangen. In 2020 ontvingen ze gemiddeld 20 vragen per dag over leven met diabetes.

Stel je vragen

Diabetes kan iedereen treffen: 6 op 10 Vlamingen worden in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd. In Vlaanderen leven 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en het aantal mensen met diabetes blijft toenemen. Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Deze diagnose roept vaak veel vragen op: vragen over voeding, over het meten van suikerwaarden, maar evenzeer vragen over schuldsaldoverzekeringen of het halen van een rijbewijs. En dit niet alleen bij patiënten zelf, maar ook bij mensen die in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd worden. Precies daarom werd 25 jaar geleden de Diabetes Infolijn opgericht, een laagdrempelig kanaal waar iedereen met vragen over diabetes gratis en discreet terecht kan. Via infolijn@diabetes.be of 0800 96 333 kan je je vragen stellen aan één van de 3 professionele medewerkers. De afgelopen 25 jaar beantwoordden zij meer dan 100.000 oproepen.

“Wij merken dagelijks dat er nog heel wat vragen en misverstanden rond diabetes bestaan. Recent onderzoek naar de kennis over diabetes (iVOX in opdracht van Diabetes Liga, 2019) gaf ook al aan dat de Vlaming gemiddeld genomen slechts 4,9/10 scoort op zijn/haar kennis over diabetes. Het is onze taak om mensen goed te informeren, om met hen te connecteren en ze te mobiliseren om goed om te gaan met diabetes.”, aldus Karen Ruys, al 10 jaar medewerkster bij de Diabetes Infolijn.

De diagnose van diabetes kan 111 (en meer) vragen oproepen. Belangrijk is dat je niet met deze vragen blijft zitten. Dat weet ook de 12-jarige Yuna Parret uit Poperinge, die op de leeftijd van 6 jaar de diagnose kreeg. Samen met zangeres Celien, ultraloper Olivier Kronal, schrijfster Liz Spit, en sportieve senior Marc Bosmans roept ze in een campagnevideo op om je vragen over diabetes vooral te stellen. De mensen van de Diabetes Infolijn, je diabetes zorgteam en andere lotgenoten helpen je graag verder. Je staat er dus niet alleen voor!

Naar aanleiding van haar 25e verjaardag heeft de Diabetes Infolijn 111 vragen en antwoorden over diabetes gebundeld in een handig boek. Dit boek kan besteld worden via shop.diabetes.be

Blauwe Zondag en ook wandelzondag

Om diabetes letterlijk in de kijker te plaatsen, wil de Diabetes Liga op Wereld Diabetes Dag Vlaanderen blauw kleuren. Dit kadert in een internationaal initiatief. Door gebouwen en monumenten de universele kleur van diabetes te geven, vragen we wereldwijd aandacht voor deze chronische ziekte. Traditiegetrouw worden er op Wereld Diabetes Dag ook weer regionale gezinswandelingen georganiseerd en dit ondermeer in Hasselt, Beringen, Oudsbergen, Binkom, Brugge, Lier en Neigem. Meer informatie hierover kan je vinden op www.diabetes.be/wandelingen

Over diabetes

Momenteel hebben 1 op 10 volwassen Vlamingen diabetes, maar 1 op 3 is niet gediagnosticeerd. Elke 17 minuten wordt een nieuwe diagnose gesteld. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In zo’n 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Risicofactoren zijn overgewicht (vooral te dikke buik), te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes). Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Meer informatie kan je vinden op www.diabetes.be. Op www.gezondheidskompas.be kan iedereen vanaf 45 jaar zijn risico op diabetes type 2 nagaan.

Over de Diabetes Liga vzw

De Diabetes Liga is een onafhankelijke organisatie die informeert, connecteert en mobiliseert. De werking richt zich specifiek op het verspreiden van kwalitatieve informatie, behartigen van de belangen van mensen met diabetes, en creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga ook aan een betere preventie van type 2 diabetes.

Ons netwerk bestaat uit meer dan 30.000 sympathisanten: mensen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen. Meer informatie: www.diabetes.be.

Over het Diabetes Liga Onderzoeksfonds

Om het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Vlaanderen een extra boost te geven, richtte de Diabetes Liga in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting in 2020 het Diabetes Liga Onderzoeksfonds op. Het Fonds stimuleert en steunt onderzoeksprojecten die een bijdrage kunnen leveren aan de preventie en behandeling van diabetes, of helpen om de sociale en maatschappelijke impact van diabetes te verminderen. Zo zal het Diabetes Liga Onderzoeksfonds in de nabije toekomst vooral projecten ondersteunen die focussen op de psychologische impact van de diagnose. De ambitie is om tegen 2025 vanuit het Fonds in totaal 1 miljoen euro in onderzoek rond diabetes te kunnen investeren. Steunen kan door een financiële bijdrage te doen op het rekeningnummer BE44 0688 8882 2545, met vermelding ‘onderzoek’ of via www.diabetes.be/doe-een-gift

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.