Home > Video. VTM en Paul Jambers voeren morgen Boer Charel nog eens op in ‘Back to the 90’s’

Video. VTM en Paul Jambers voeren morgen Boer Charel nog eens op in ‘Back to the 90’s’

Geschreven op 12 september 2022 om 15:19 door Mario De Wilde

Het vinden van een levenspartner voor een landbouwer is niet altijd gemakkelijk. Die problematiek behandelde Paul Jambers in 1995 in een reportage waarin ongehuwde boeren hun verhaal deden. Een van die alleenstaande oudere landbouwers was Karel Declerck uit Lotenhulle. De dag na de uitzending was hij meteen een beroemdheid. Hij vertelde zijn levensverhaal met zoveel humor dat de tragiek ervan helemaal op de achtergrond raakte. Van dan af ging hij door het leven als ‘Boer Charel’. In de aflevering van morgen dinsdag toont Jambers unieke privébeelden uit het leven van Charel, en praat hij onder meer met zijn weduwe, Vera Schouppe, 27 jaar na zijn eerste reportage.

Karel Declerck werd geboren in Tielt en wonde op een boerderij in Lotenhulle. Hij werd in augustus 1995 door Jambers bezocht. In 1996 werd de reportage uitgezonden. De landbouwer bleek al achttien jaar lang, sedert de dood van zijn moeder in september 1977, in erg onhygiënische omstandigheden te wonen en werken. Zo at de man eieren uit dezelfde pan als zijn katten en moest hij opletten dat er geen spinnenwebben in vielen. Ondanks zijn armoedige woonomstandigheden was de landbouwer wel eigenaar van veertig hectaren grond en had hij ook een dikke bankrekening.

Vanwege zijn excentrieke levensstijl en uitspraken groeide Declerck onder zijn bijnaam “Boer Charel” algauw uit tot een Bekende Vlaming. Hij werd nu ook door andere televisieploegen bezocht en kreeg in 2000 een eigen rubriek in het programma Hart van Vlaanderen. Zijn onhygiënische imago stootte echter ook op kritiek van de Boerenbond. In 2008 liet de Dierenbescherming zijn zwaar verwaarloosde paarden weghalen. Twee weken later, nadat hij zijn stallen had schoongemaakt, kreeg hij ze terug in zijn bezit.

 

Er was een tijd dat jongeren met het syndroom van Down nooit op televisie te zien waren. Dertig jaar geleden maakte Paul Jambers een reportage over hen. Hij stuitte toen op veel tegenstand, maar vond toch een aantal ouders die hun kinderen lieten meewerken. Dat leidde tot een aantal onvergetelijke ontmoetingen en gesprekken. Steven was er eentje van. Sinds zijn jeugd verblijft hij in het zorgcentrum De Meander en Paul gaat vandaag bij hem op bezoek.

Meer dan 25 jaar geleden registreerde Jambers het verhaal van Sylvie, een jonge vrouw die op haar 21ste zwaar verbrand raakte bij een ontploffing in haar woning. Ze was fotomodel, maar die carrière kon ze na het ongeluk wel vergeten. Het genezingsproces duurde vele jaren en aan de plastische chirurgische ingrepen kwam geen einde. Toch slaagde de moedige vrouw er in om een nieuw leven te beginnen. 29 jaar na het ongeval woont Sylvie in Monaco. Paul zoekt haar opnieuw op.

Jambers Back to the 90’s, op 13 september om 21u55 bij VTM en ook op VTM GO.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.