Home > Video. Voorgesteld bij VIVES Brugge: moeder & zoon lanceren SUDUOKU gezelschapsspel, sudoka maar zoveel leuker

Video. Voorgesteld bij VIVES Brugge: moeder & zoon lanceren SUDUOKU gezelschapsspel, sudoka maar zoveel leuker

Geschreven op 1 december 2021 om 17:45 door Mario De Wilde

Sinds 2005 heeft sudoku ons land veroverd. Jong en oud spelen het bij het ontbijt, op de trein, op vakantie… Alleen hebben de puzzels een lage ‘funfactor’. Gelukkig komt daar vanaf vandaag verandering in. Met SUDUOKU, dat vanmiddag bij het Spellenlab van VIVES in Brugge voorgesteld werd,  is er een handig bordspel op de markt dat sudoku spelen naar een hoger niveau tilt. “SUDUOKU is interactief en kan je alleen, met twee of in groep spelen. Dit spel zal mensen, over generaties heen, bij elkaar brengen”, stellen bedenkers Rosa Mortelmans en Lony Seutin.

Vandaag kunnen we ons geen krant of tijdschrift meer inbeelden zonder kruiswoordraadsel- en sudokurubriek. Sudoku, dat overgewaaid is uit Japan, is het geesteskind van Maki Kaji. In 1980 bedacht hij samen met twee jeugdvrienden deze bijzondere puzzel, die in een mum van tijd zijn land en niet veel later de hele wereld veroverde. Maki Kaji is intussen overleden, maar zijn spel blijft razend populair. Het geheim van het succes? Het is een uitstekende geheugentraining en dankzij de eenvoudige regels is vrijwel iedereen er snel mee weg.

Voor bekend en minder bekend Vlaanderen is sudoku het ideale tijdverdrijf. Ook Rosa Mortelmans, het voormalige boegbeeld van cosmeticabedrijf Mylène Cosmetics, is een fervent speelster. “Alleen vond ik al dat geknoei met gommen en noteren in de rand van een tijdschrift of krant vervelend. Dus begon ik zelf te knutselen met een kartonnen bord. Dat heb ik met mijn zoon verder ontwikkeld en getest. Zo kwamen we tot een geprofessionaliseerd bordspel dat nu helemaal op punt staat.”

Alleen, DUO of in groep
Overal waar de zoon van Rosa met de prototypes kwam om ze te testen, werd hij enthousiast onthaald. “SUDUOKU is uitgegroeid tot een coöperatief en competitief gezelschapsspel. Cöoperatief, want je kunt het met meerdere spelers rondom een enkel spelbord spelen, maar ook competitief, in duo tegen elkaar of tegen de tijd. Zo word je telkens opnieuw uitgedaagd om een puzzel tot een goed einde te brengen. En dankzij het grote, overzichtelijke spelbord is het de ideale vorm van geheugentraining voor jong en oud”, stelt Lony Seutin.

Het Spellenlab van VIVES was de voorbije weken een van de eersten die SUDUOKU in handen kreeg en het spel mocht uittesten. “Wat SUDUOKU zo mooi en uniek maakt, is dat het ontstaan is uit een noodzaak. Het biedt een oplossing voor een probleem waarmee heel wat leeftijdsgenoten van Rosa worstelen. Het spel is bijzonder goed uitgedacht. Alle details kloppen, waardoor het sudoku-liefhebbers over verschillende generaties heen zal samenbrengen. Wij zullen het spel alvast introduceren in het lager onderwijs en in onze workshops voor senioren.”
Beperkte oplage
In eerste instantie wordt SUDUOKU enkel via een webshop aangeboden. De kostprijs bedraagt 49,50 euro plus verzendkosten. “Voor die prijs krijg je het handige spelbord, met 90 grote cijferjetons en maar liefst 200 uitdagingen, met de bijhorende oplossingen. Er komt slechts een beperkt aantal exemplaren op de markt. Je wordt dus eigenaar van een echt collectors item. Wie snel bestelt, krijgt het gezelschapsspel nog voor de feestdagen thuis geleverd”, geven Rosa Mortelmans en Lony Seutin mee. Alle info en bestellingen op  www.suduoku.games

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.