Home > Video. Vijf West-Vlaamse orgeldraaiers nemen straks deel aan Belgisch kampioenschap 2022

Video. Vijf West-Vlaamse orgeldraaiers nemen straks deel aan Belgisch kampioenschap 2022

Geschreven op 2 september 2022 om 10:00 door Mario De Wilde

Op zaterdag 17 september 2022 organiseren Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica de 11de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel kunnen dingen. Vijftien draaiorgelspelers doen een gooi naar de nationale titel. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.

West-Vlaanderen is, met maar liefst vijf orgeldraaiers (Frans Devriendt uit Staden, Robert Florizoone uit De Panne, Ludo Leper uit Leisele, Norbert Vroman uit Lendelede en Robert Vroman uit Bavikhove), de best vertegenwoordigde provincie.

Er zijn ook vier Oost-Vlaamse deelnemers. De provincie Antwerpen vaardigt, net zoals die van Vlaams-Brabant, twee orgeldraaiers af. Voorts treden ook een Limburger en een Luikenaar aan.

Het B.K. lokt telkens heel wat bezoekers. Dit jaar valt de wedstrijd samen met de Geraardsbergse stadsopendeurdag van 17 september. “We zijn verheugd het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te mogen ontvangen in Geraardsbergen. We dragen deze editie op aan de Geraardsbergse draaiorgel-expert en één van de bezielers van het Hooghuys-festival, Etienne Hernou, die eerder dit jaar overleed. Dat het kampioenschap samenvalt met onze stadsopendeurdag is een mooie meerwaarde voor beide evenementen”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis.

“Het belooft een hele mooie editie te worden. Prachtige straatorgels en mooi versierde handdraaiorgeltjes zullen het centrum van de Denderstad een extra feestelijk en muzikaal tintje geven. Ze worden opgesteld langs een wandelparcours dat loopt van de Markt en de Brugstraat, via de Grotestraatbrug, naar de Lessensestraat, het Stationsplein, de Adamstraat, de Oudenaardsestraat en de Grotestraat”, voegt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes eraan toe. “Ook drie draaiorgels buiten competitie komen het evenement mee opluisteren. Aan de Begijnhofkaai zal een Hooghuys-orgel staan, dat in Geraardsbergen gebouwd werd en nu eigendom is van West-Vlaming Norbert Vroman. Op het Stationsplein zal een impressionant Decap-dansorgel voor de ambiance zorgen en ook Geraardsbergenaar Johan Hellinckx zal een draaiorgel opstellen.”

Het Belgisch kampioenschap vindt plaats van 13 tot 16.30 uur. Daarna verzamelen alle draaiorgelspelers langs de Dender, waar iets na 17 uur op de Begijnhofkaai tijdens de officiële ceremonie de winnaar bekend zal gemaakt worden.

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar tot de volgende editie mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem, Heist-op-den-Berg en Maasmechelen. De organisatie is dit jaar in handen van Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica. www.draaiorgel.be

Volledige deelnemerslijst
Provincie Antwerpen
Gilbert Duerinck, Beerse
Willy Luyten, Herselt
Provincie Limburg
Armand Vos, Pelt
Provincie Luik
Etienne Dewals, Andrimont
Provincie Oost-Vlaanderen
Herman Moens, Lebbeke
Vera Steenput, Dendermonde
Gilbert Tassent, Erembodegem
Pieter Van Puyvelde, Hamme
Provincie Vlaams-Brabant
Jean-Pierre Draps, Wolvertem
Seraphin Weiss, Betekom
Provincie West-Vlaanderen
Frans Devriendt, Staden
Robert Florizoone, De Panne
Ludo Leper, Leisele
Norbert Vroman, Lendelede
Robert Vroman, Bavikhove

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.