Home > Video: ruim 100 buurtbewoners verzamelden rond Maalderijsite in Assebroek

Video: ruim 100 buurtbewoners verzamelden rond Maalderijsite in Assebroek

Geschreven op 30 november 2020 om 09:48 door Mario De Wilde

Gisteren verzamelden ruim buurtbewoners opgesteld rond de bouwwerf van de Maalderijsite aan de Astridlaan in Brugge. Mist en koude kon niemand ervan weerhouden om thuis te blijven. De aanwezigen vormden op coronaproof wijze een mensenketting, waarbij ze op een veilige afstand een wollen draad vastnamen in plaats van elkaar de hand te geven. Ze deden dit om als brave burgers hun ongenoegen te tonen tegenover ‘het onrecht dat de buurt wordt aangedaan’.

1. We werden helemaal misleid over dit bouwproject dat niet inpasbaar is in de omgeving:
a. We werden niet geïnformeerd; we mochten enkel kort bij de dienst omgevingsvergunningen individueel even het dossier inkijken, met honderden pagina’s technische informatie, een fotoverbod, en geen enkele visuele voorstelling of maquete van wat er ging komen.
b. Al onze bezwaren werden op nogal intimiderende wijze van tafel geveegd
c. Had men ons op dat moment voldoende geïnformeerd van wat er ging komen, dan waren we zeker in beroep gegaan. De bouwvergunning werd er op twijfelachtige wijze zo snel mogelijk doorgeduwd.
d. Men sprak over 3 bouwlagen, maar nu blijkt het over 4 verdiepingen te gaan en een gebouw van 15,17 meter hoog en 50 meter lang. Dus bijna dubbel zo hoog als de eengezinswoningen die errond liggen, met inkijk in tal van tuinen en woonkamers en voor sommige mensen totaal verlies van zonlicht
e. Men sprak over een groene ruimte tussen de verschillende gebouwen, maar het blijkt dat maar een heel klein strookje tussen de twee gebouwen niet zal worden bebouwd

2. De Astridlaan is reeds een erg onveilige baan, vooral hier omdat de baan er te smal is om tegelijk ruimte te bieden voor een veilig fietspad en parkeerplaatsen voor de bewoners. Dienst mobiliteit heeft zelf al aangegeven dat ze dat enkel kunnen oplossen door een buurtparking te voorzien. Daarnaast kampt de Astridlaan als drukke Oostelijke invalsweg van Brugge ook met een fijstofvervuiling die schadelijk is voor de mensen die erlangs wonen. In plaats van de kans te benutten om dat probleem op te lossen door de site van de Maalderij te gebruiken, kiest Stad Brugge ervoor om dat terrein nog dichter te bebouwen, en nog meer verkeer toe te voegen aan de bestaande situatie.

3. Er wordt een gigantische ondergrondse parkeergarage voorzien voor 34 wagens en 50 fietsen. Het grootste gebouw wordt helemaal onderkelderd met een tunnel vanuit de Wildekastanjestraat. Dit bovenop een ondergrondse waterader. Men is daarvoor al ruim 2 maanden al het grondwater aan het wegpompen met pompen die meer dan 150.000 liter per uur kunnen oppompen.

Er werd geen hydrologische studie of uitgebreid bodemonderzoek uitgevoerd, ook al is er bij OVAM een historiek van bodemverontreiniging bekend (vb. olielekken) omdat er op het terrein gedurende tientallen jaren industriële activiteit heeft plaatsgevonden. De bouwwerf ligt op amper 30 meter van natuurgebied, en er gebeurde geen verscherpte natuurtoets – ook al is die verplicht. Het potentieel vervuilde grondwater dat wordt opgepompt wordt al twee maanden 100 meter verder met een lange buis geloosd, middenin het natuurgebied! Daarbovenop loost men dat water in een andere weide dan in de vergunning werd aangegeven, en die weide staat ondertussen helemaal onder water. Er moet nog 3 maanden regen bijkomen en men zal ook verder blijven pompen vanop de bouwwerf. De omwondenden zijn terecht bang voor wateroverlast. Stad Brugge heeft aan de firma die het water oppompt gegarandeerd dat het teveel aan water weg kan via de Gemeneweidebeek (dus verder door het natuurgebied!), maar de twee grachten die dat zouden moeten afvoeren bestaan al meer dan 20 jaar niet meer!

4. Er zijn heel wat gevallen bekend waar het grondwater werd weggepompt en diepe bouwputten werden gegraven vlakbij bestaande woningen, die daardoor achteraf zware schade ondervonden doordat de grondlagen zich terug moesten zetten. De huizen van de omwonenden kraken en daveren in hun voegen, en een hondertal mensen zijn doodsbang voor de onomkeerbare schade die hun woningen zullen oplopen. In de studie van de bemaling stond dat de mogelijke zettingen normaalgezien beneden de 2cm zouden blijven (wat we al veel vinden), maar dat er rekening moest worden gehouden met een foutmarge omdat niet alle gegevens beschikbaar waren op dat moment. Het bijkomend onderzoek om het risico op schade voor de omwonenden uit te sluiten is gewoon niet gebeurd. Stad Brugge gedraagt zich helemaal niet als een goede huisvader die de nodige voorzorgen neemt.

5. Voor de werken werd een enorme torenkraan geïnstalleerd vlak naast een woning. Reeds bij de installatie daarvan vielen grote steenbrokken op het dak en de veranda, gelukkig zonder slachtoffers. De pompen en de kraan worden aangedreven door diezelmotoren die constant staan te draaien, en samen met de op- en afrijdende vrachtwagens en tractoren die de aarde van de graafkraan afvoeren en de schijnwerpers die om 6u ’s morgens aangaan zorgt het ervoor dat de hele buurt geen moment rust meer kent en de ganse buurt voortdurend stinkt naar diezel. Dat deze machines zoveel hinder veroorzaken voor de omwonenden komt omdat het perceel veel te klein is voor het enorme gebouw dat erop komt. Men heeft geen andere keuze dan de machines en de kraan op te stellen vlak naast de woningen van de omwonenden.

6. Met het overtreden van de bouwkundige verordeningen, het gebrek aan de vereiste grondige voorstudies, het risico dat onze woningen worden beschadigd en het lozen van mogelijks vervuild water in natuurgebied en de dreiging van wateroverlast, hebben wij de indruk dat er andere regels gelden voor de Brugse Huisvestingsmaatschappij en Vivendo. Het is alsof zij zich zomaar alles kunnen permitteren terwijl voor de gewone burger die een carport wil plaatsen de regels strikt en streng worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat de mensen hun Stadsbestuur echt gaan wantrouwen en telkens het ergste verwachten van zodra ze ergens een geel plakkaat met de naam van een grote bouwfirma zien staan.

7. Reeds van in augustus trachten we tot een dialoog te komen met het stadsbestuur, maar we worden compleet genegeerd. We hebben de indruk dat onze burgemeester en de schepen van ruimtelijke ordening liever communiceren liever via de pers, waar ze onze terechte vragen en opmerkingen kunnen negeren of afdoen als kleine bijkomstigheden, dan dat ze ons te woord staan. Het is zo ver gekomen dat we uiteindelijk met 15 omwonenden een juridische procedure hebben aangevat om nog iets te kunnen bijsturen aan dit project. We kunnen ons niet aan de indruk ontdoen dat het daarom is dat men van ’s morgens 6u tot ’s avonds 7u non-stop bezig is met aarde graven, staalwerk aaneen lassen, kassementen ineen timmeren, ladingen versleuren, laden en lossen en alsof hun leven ervan af hangt. Alsof men beseft dat deze bouwwerf elk moment kan worden stilgelegd en men snel nog de betonnen kelders met gewapend staal wil gegoten krijgen om het project onomkeerbaar te maken.

We voelen ons als burgers geïntimideerd en gekleineerd door dit monsterproject en de manier waarop er over ons heen wordt gelopen. Daarom staan we hier vandaag met een 100tal mensen uit de buurt, en met 860 volgers op onze pagina SOS Klein Appelmoes trachten we deze wantoestanden aan te kaarten. Stad Brugge heeft geen doordachte visie voor Assebroek, lijkt er veeleer totaal onverschillig tegenover te staan, en laat de invulling dan maar aan grootschalige bouwpromotoren over. Dit resulteert in een kakofonie van ruimtelijke ordening en een steeds verder toenemende verkeersonveiligheid. Wij vinden dat het niet zo verder kan, en men niet zomaar flatgebouwen om het even waar kan neerplanten zonder rekening te houden met de bestaande architectuur, de leefbaarheid van onze wijken, de verkeersveiligheid en de dringende behoefte om natuur en open ruimte beter te beschermen.

1 reactie

Tuur Kyndt
Geschreven op 2020-11-30 22:30:42
Bedankt voor dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.