Home > Video. ‘Rook’, de nieuwe roman van Ieperling Yves Bondue is uit

Video. ‘Rook’, de nieuwe roman van Ieperling Yves Bondue is uit

Geschreven op 24 maart 2021 om 13:09 door Mario De Wilde

Dirk Vandoorne ontwaakt in het volle besef wereldvreemd te zijn, althans volgens zijn vrouw of beter gezegd, zijn bijna-ex. Om rust te vinden, vlucht hij in de intimiteit van sigarenrokersclub Epicure n°1. Hij geniet er van havanna’s en ontmoet er interessante mensen, onder wie de niet te versmaden Ines, een jonge journaliste bij wie hij het geluk herontdekt. Tot ze tijdelijk naar Cuba vertrekt. In zijn eenzaamheid klampt Dirk zich vast aan hetgeen hij verneemt over de Caraïbische levensstijl, geniet hij steeds meer van sigaren, filosofie en overspel. Wie door de luchtige lagen Cubaanse humor, westerse onbeholpenheid en hilariteit in dit levensverhaal kijkt, krijgt een indringend beeld van mensen op zoek naar het geluk en, alle goede bedoelingen ten spijt, het onvermogen om elkaar dat te schenken.

Het boek speelt zich deels af in een provinciestad (waarin men met gemak Roeselare zal herkennen) en grotendeels in Havana en de Vuelta Abajo van Cuba, waar de beste tabak ter wereld wordt geteeld. Vorig jaar nog, net voor de lockdown, trok ik nog eens naar Cuba, ditmaal om er aan dit boek te werken, zowel in verband met informatiegaring als om de sfeer op te snuiven, contacten op te doen etc. De havanna-sigaar is dan ook een van de hoofdrollen uit de roman. Net zoals in de film ‘Chocolat’ de chocolade prominent aanwezig is, of in ‘de monnik van mokka’ de koffie, aromatiseert de goede sigaar elke pagina, al gaat het vooral over het genieten, de aromaten, de beleving.
‘Rook!’ als titel (met hoofdletter!), is dan ook geen imperatief om zich aan tabak te verslaven, maar eerder een studie over vele lagen van genieten. Daarnaast biedt een spannend verhaal gelegenheid om het relaas van een reizende journaliste te vertellen, gekruid met humor en poëzie. Bovendien krijgt de lezer inkijk in de wervelende geest van een man die ondanks nogal wat tegenslagen zijn inspanningen doorzet, en daarbij wrede levenslessen krijgt. Vernieuwend en toch herkenbaar. Vaak hilarisch en tegelijk tragisch.

Het boek is vanaf vrijdag 26 maart beschikbaar in alle Vlaamse en Nederlandse boekhandels. Het boek is ook online verkrijgbaar, zowel in boekvorm (paperback, 14x22cm, 340 blz, € 21,99) of als e-book.

Yves Bondue is beroepshalve musicus, theatermaker en verteller. Daarnaast schrijft hij liedteksten, theater en verhalen. Rook! is zijn tweede roman. In 2018 debuteerde hij met Nabeeld.

‘Genoten van de rijke, ruisende taal in het melancholische boek Nabeeld van Yves Bondue.’ – JanVerheyen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.