Home > Video. Niets dan onbekende en beklijvende beelden in prachtig fotoboek ‘Brugge ongezien, invisible, unseen’

Video. Niets dan onbekende en beklijvende beelden in prachtig fotoboek ‘Brugge ongezien, invisible, unseen’

Geschreven op 21 november 2022 om 17:30 door Mario De Wilde

Deze namiddag is op het stadhuis van Brugge het fotoboek ‘Brugge ongezien, invisible, unseen’ voorgesteld. Het 176 blz. tellend prachtwerk is samengesteld door drie Bruggekenners, Nico Blontrock, Rudy De Nolf en Chris Weymeis. Ze ontsluiten in dit boek deuren die voor het gewone publiek gesloten blijven. Nostalgische en vaak in tristesse gehulde plekken waar iedereen aan voorbijloopt zonder te beseffen welke merkwaardige zaken en verhalen er achter de stille gevels te ontdekken zijn.

 

Toilet op 85 meter hoogte

Een nieuw fotoboek over Brugge, wie zit daarop te wachten? Maar, bij nader inzien, slaat deze publicatie een totaal andere weg in dan de klassieke, mooie plaatjesboeken die iedereen kent. Het is een boek geworden voor wie dacht dat hij alles over Brugge gezien en gelezen had. Behalve het grote patrimonium dat voor iedere geïnteresseerde gemakkelijk te bezoeken is, heeft de stad nog een groot aantal verborgen en meestal niet, of zelden voor het grote publiek toegankelijke plaatsen. Wie weet bijvoorbeeld dat er voor de Tweede Wereldoorlog in de kelders van het Guilinizwembad de mensen een bad kwamen nemen en dat een deel van die badkamers er nog altijd zijn? Dat het reliekschrijn van de Heilige Godelieve in de vroegere slaapkamer van de abdis staat? Dat er onder het Stadhuis een tunnel ligt die uitgeeft op de Reie? Wie herinnert zich nog de Korrekelder en wat zou daarvan nog te zien zijn? En wat gebeurde er met de Crosly Palace? En, waar zou het hoogste toilet in de Stad te vinden zijn? Hierbij alvast enkele beelden van fotograaf Rudy De Nolf.

Dit boek neemt u mee naar een vijftigtal erg verscheiden locaties die op een of andere manier verbonden zijn met de oude, maar ook recentere geschiedenis van Brugge: officiële gebouwen en instellingen, kerken en kloosters, maar ook privégebouwen. Alle hebben ze gemeen dat hun schatten verborgen zijn achter gesloten deuren en dat hun verhaal het waard is verteld te worden. Sommige beelden worden wellicht ook geschiedenis wanneer over afzienbare tijd het gebouw in kwestie een andere bestemming of een renovatie krijgt.

€ 29,95 • Hardcover • 176 pagina’s • Nederlands – Frans – Engels • 23 x 28 cm • ISBN 978 94 6436 444 6 • verschijnt november 2022 • De Boekenmaker

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.