Home > Video. Gallo-Romeins Weekend in Wervik brengt Belgische primeur Replica van Romeinse rivierboot, de Fridericiana Alexandrina Navis

Video. Gallo-Romeins Weekend in Wervik brengt Belgische primeur Replica van Romeinse rivierboot, de Fridericiana Alexandrina Navis

Geschreven op 5 september 2022 om 14:44 door Mario De Wilde

Een replica van een Romeinse rivierboot, de Fridericiana Alexandrina Navis zal begin oktober op de Leie varen en bezoekers zullen kunnen meevaren. Het Gallo-Romeins Weekend in Wervik is een tweejaarlijks evenement dat de Keltische, Romeinse en Gallo-Romeinse tijd terug tot leven brengt. Daarvoor gebruikt men reënacting en ‘levende geschiedenis’ om de bezoekers kennis te laten maken met die belangrijke periode uit de geschiedenis. Het Gallo-Romeins Weekend vindt dit jaar plaats op 1 & 2 oktober van 10u tot 18u.

Het is een erezaak voor de organisatoren om zo historisch correct mogelijk te werken. De deelnemende groepen op het historische gedeelte worden dan ook gecontroleerd en aangespoord om die richtlijn te volgen. Naast militairen zijn er ook heel wat burgers en ambachtslui zodat men echt wel een idee krijgt hoe men 2000 jaar geleden te werk ging. Voor meer details hierover verwijzen wij graag naar onze persmap die u we enige tijd terug doorstuurden. Deze kan ook nog worden aangevraagd via info@galloromeinsweekend.be of bezoek gerust onze website: www.galloromeinsweekend.be .

Extra, uniek voor België, aanvulling aan het programma: de Fredericiana Alexandrina Navi (F.A.N.)
Het is eindelijk zover, na meer dan 2 jaar mailen, bellen, zoomen en zelfs een plaatsbezoek ter plaatse kunnen we na maandenlange voorbereiding we met fierheid aankondigen dat de F.A.N. naar het Gallo-Romeins Weekend komt !!!
De F.A.N. is een replica van een Romeinse rivierpatrouilleboot en werd door de Duitse vzw “Erlebnis Geschichte und Experimentelle Archäologie e.V.” (EGEA) gebouwd. Deze vzw heeft nauwe banden met de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Neurenberg. Ze heeft als doel heeft om geschiedenis en archeologie weer tastbaar te maken op basis van wetenschappelijke feiten. Ze heten niet alleen archeologen van harte welkom, maar ook geïnteresseerden, studenten en scholieren!

Ter gelegenheid van de 275e verjaardag van de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Neurenberg werd er besloten om een ​​replica te bouwen van een Romeins schip in oorspronkelijke grootte onder de leiding van Prof. Dr. Boris Dreyer. De F.A.N. is gebaseerd op twee wrakken die opgegraven werden in Oberstimm en nu tentoongesteld in het Romeinse en Keltische museum in Manching. Ze stammen uit de periode 100 na Christus en werden gebruikt als patrouille- en konvooiboten, bewaakten de grenzen en boden een eerste verdedigingslinie in de wateren van Midden-Franken en langs de Donau.

Er werd in december 2016 gestart met de reconstructie van een Romeinse rivierboot die in het begin van de tweede eeuw na Christus zou zijn gebruikt. De F.A.N. werd in maart 2018 te water gelaten en maakte haar maidentrip in mei en vertrok toen naar de Zwarte Zee. In 2020 moest de boot voor 30% noodgedwongen hersteld worden wegens aantasting van een agressieve schimmel. Het was de bedoeling dat ze al in 2021 naar Wervik kwam maar omdat de 15de editie van het Gallo-Romeins Weekend werd uitgesteld door Corona gebeurt het dit jaar.
De bouw van de F.A.N. werd ook door de EG gesubsidieerd en goed bevonden want inmiddels heeft de F.A.N. er een broertje bij. De bouw van een nieuwe boot genaamd de Danuvina Alacris (of D.V.C.) begon met het leggen van de kiel in mei 2021 in het kader van het EU Interreg DTP-project “Living Danube Limes”. Boten van dit type navigeerden de riviergrenzen van het Romeinse Rijk in de vierde eeuw na Christus. Deze zomer werd met zowel de D.V.C. als met de F.A.N. de Donau afgevaren. Wegens praktische redenen is het niet mogelijk om deze nieuwe boot in Wervik te krijgen maar wie weet in de toekomst?

De F.A.N. wordt via de gewone weg, op een trailer, naar Wervik gebracht. De reis zal 2 dagen in beslag nemen en heeft ook de nodige voorbereiding gevraagd o.a. met het aanvragen van de nodige vergunningen en politiebegeleiding daar waar nodig is. De boot wordt op vrijdagnamiddag 30 september in de Balokken verwacht waar hij te water wordt gelaten.

Technische gegevens F.A.N.: 15,7 tot 16 m lang, 2,7 m breed; 70 cm diepgang, 2.700kg met 18 tot 20 roeiers. Snelheid tot 6 knopen bij roeien, nog sneller met wind. Gebouwd met behulp van de tand- en groefmethode.

De F.A.N. op het Gallo-Romeins Weekend (GRW)

Het feit dat de vzw Gallo-Romeins Weekend samenwerkt met Prof. Boris Dreyer komt omdat beide partijen historische correctheid hoog in het vaandel dragen. Dat was ook de hoofdreden waarom men vanuit Duitsland onmiddellijk positief reageerde om samen te werken. En hoewel er uitzonderlijk toegevingen moeten worden gedaan (bv. voor de veiligheid worden de roeiers verplicht om lifejackets om te doen), heeft deze filosofie er wel toe geleid dat het GRW op een positief aanzien geniet van o.a. de academische wereld. GRW en met uitbreiding haar zuster vzw Viroviacum Romanum, de oorspronkelijke organisatoren van die historisch evenement, werken meer en meer samen met archeologen, professoren en geschiedkundigen.

Voor het eerst komt de F.A.N. naar België, wordt er te water gelaten en zal ermee gevaren worden. Het is zo goed als zeker dat het de eerste keer is dat er een Romeinse rivierpatrouilleboot in het water in ons land te zien is, helemaal zeker dat het grote publiek de kans krijgt om actief met de boot te varen. In Wervik zullen er 18 passagiers kunnen plaats nemen waarvan 14 op roeiplaatsen. Zes mensen van de F.A.N., waaronder professor Boris Dreyer, zijn begeleider om alles onder controle te houden.

De bezoekers van het GRW zullen de Romeinse boot dus te zien krijgen maar een aantal van hen krijgt ook de kans om effectief in de boot plaats te nemen en er een korte trip mee te varen. Er worden zowel op zaterdag als zondag een 7-tal vaarten voorzien maar de plaatsen zijn beperkt. Deelnemen kost €5 en de plaatsen zullen te reserveren zijn via de website www.galloromeinsweekend.be of (indien niet alle tickets in voorverkoop de deur uit zijn) nog ter plaatse tijdens het weekend.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.