Home > Video. Dertien lichtinstallaties, schaatspiste en winterbar: vanavond start Wintergloed in Brugge

Video. Dertien lichtinstallaties, schaatspiste en winterbar: vanavond start Wintergloed in Brugge

Geschreven op 26 november 2021 om 09:08 door Mario De Wilde

Vanaf vanavond tot en met 9 januari 2022 vindt Wintergloed Brugge voor de derde keer plaats. Na een jaar van ingehouden feestdrang, wordt voor deze editie alles uit de kast gehaald. Dertien lichtinstallaties strekken zich opnieuw uit over de stad: de schaatspiste en de gezellige winterbar worden een winterse hotspot en de kerstmarkt steekt in een volledig nieuw kleedje. “Wintergloed is een sterk samenwerkingsverband dat een eindejaarspakket aflevert met de energie van een nieuw begin”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Indrukwekkende lichtbelevingswandeling
Het lichtparcours, ontworpen door ACTLD, kreeg dit jaar het thema ‘woord’ mee. De lichtinstallaties langs het 3,2 km lange parcours worden verrijkt met taal; taal zoals in dialoog, dialoog met de stad, communicatie met de bewoners, en de bezoekers. Woordkunstenaars leveren een bijdrage, maar ook Bruggelingen en toeristen zullen tekst kunnen toevoegen aan de installaties.

Haiku inzenden

Zo kunnen bezoekers in verschillende talen een eigen haiku inzenden voor de installatie aan de Rozenhoedkaai. Een selectie daarvan wordt geprojecteerd op de gevels van de stad. “Deze installatie nodigt niet enkel uit tot creativiteit, maar toont ook het participatief karakter van Wintergloed”, zegt burgemeester Dirk De fauw die benadrukt dat ‘woord’ als thema best breed geïnterpreteerd wordt: ook via licht, kleur, geluid en verschillende communicatievormen wordt het gesprek met de stad aangegaan. Er is plaats voor traditionele poëzie, maar ook voor hedendaagse rap- en slammuziek en vernieuwende communicatie via de smartphone zoals emoticons en augmented reality.

Brugse kunstenaars

Net als vorig jaar krijgen ook jonge Brugse kunstenaars weer een plaats binnen Wintergloed. Tijdens Wintergloed nodigen het Brugse jongerenplatform ‘Jong Volk’ en Nina Everaert jonge slamdichters / woordkunstenaars uit om een tekst te schrijven en op te nemen (soundscape) over hun relatie met de stad. Deze zullen als een fluistering te horen zijn op drie locaties tussen de Gentpoort en het Minnewaterpark. Op deze manier wil de stad Brugge deze jonge kunstenaars een kans geven om zich aan een breder publiek voor te stellen. En jongeren ook hier een stem geven.

Dertien installaties en een veertiende via de app op je smartphone

Het parcours telt dertien ‘reële’ installaties en één virtuele die met de toepassing van augmented reality (AR) zichtbaar wordt via de Wintergloed app. AR is een innovatieve technologie waarbij je aan de bestaande werkelijkheid een extra belevingslaag toevoegt. Opnieuw worden scholen betrokken in het maakproces en de reële wereld wordt via augmented reality gekoppeld aan de virtuele. Zo komen bijvoorbeeld gebouwen tot leven als je je smartphone ernaar richt. Dit jaar kun je via de app ook poëzie, woordkunst en muziek beluisteren. Naast deze nieuwigheden blijft de app ook de aangewezen manier om het parcours te volgen, met uitleg bij de installaties. Het parcours hoeft ook dit jaar niet in een bepaalde volgorde bezocht te worden. Men kan op elk moment instappen. Ter plaatse wijzen lichtelementen de weg naar een volgende installatie. De bezoeker die enkel een mooie verlichte wandeling wil maken, komt ook aan zijn trekken door de prachtig uitgelichte bekende en minder bekende stukjes van Brugge.

Kleursferen per zone

De lichtbeleving wordt nog beklijvender door een spel met kleursferen per zone: de stad wordt opgedeeld in rood/paarse, warm wit/oranje en blauw/groene zones.

Locaties lichtparcours

Schaatspiste Minnewater – Wijngaardplein – Groeninge – Arentshof – Dijver – Rozenhoedkaai – Vismarkt – Koningin Astridpark – Jürg Conzett brug – Vesten – Gentpoort – Watertoren – Minnewaterpark + virtuele installatie via AR op de app

ACTLD

ACTLD is de ontwerper en installateur van het lichtparcours. De in België gevestigde, multidisciplinaire studio voor verlichting en beleving is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van vooruitdenkende belevingen, kunstwerken en installaties, en dat over de hele wereld.
Hun werkterrein is zeer uitgebreid: het gaat van entertainment en architecturaal lichtontwerp voor kleinhandelsprojecten, masterplannen voor steden, erfgoedlocaties en tentoonstellingen tot belevings- en meeslepende omgevingen.

Schaatspiste in kunstijs en winterbar Vorst
Net zoals in 2019 loopt de lichtbelevingswandeling door het feeërieke Minnewaterpark waar Winterbar Vorst en de schaatspiste komen. De winterbar (279 m²) wordt opnieuw uitgebaat door ‘Brugse bodem’, een samenwerking tussen drie enthousiaste Bruggelingen: Daan Masscho van Café Pistolet in Assebroek, Mathias De Stecker van Siphon Brewing in Damme en Wouter Puttemans, een ervaren event-coördinator.

Winterbar Vorst gaat voor een duurzame invulling waar lokale producten en lokale handelaars een centrale rol spelen, de drank- en eetkaart wordt een verfrissende selectie van kwalitatieve producten waar smaak primeert op naambekendheid. Ook worden opnieuw enkele ‘Handmade in Brugge’ labelhouders betrokken in het project. Het Minnewater wordt een winterse, maar warme ontmoetingsplek voor jong en oud. Het terras krijgt ook een update met overdekte zones en extra comfort.

Voor de schaatspiste werken we terug samen met Glice, de wereldleider in ecologische kunstijsbanen. Het is het enige synthetische ijs dat een realistische kopie is van natuurijs, waarop ook professioneel ijsschaatsen en trainen mogelijk is. Glice heeft het afgelopen jaar nieuwe biologisch afbreekbare onderhoudsproducten ontwikkeld die de glijervaring nog verbeteren, de piste voeden en ook de schaatspiste volledig ontsmetten bij de dagelijkse reiniging.

Met het initiatief ‘Skate for the planet!’ wil Glice er ook naar streven om een CO²-neutraal event te zijn. Zo zijn er in het afgelopen jaar al meer dan 30.000 bomen geplant door Glice.

Pionieren met innovatieve kerstmarkten
In samenspraak met de handelsgebuurtekring BHC werd een volledig nieuw concept bedacht voor de kerstmarkten. Een uniek ontwerp dat traditionele gezelligheid koppelt aan een hedendaagse vormgeving. Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Dit ontwerp past bij het DNA van Brugge en sluit aan bij ons klavertje vier voor toerisme: verbindend, evenwichtig, aantrekkelijk en ondernemend. Na een marktverkenning kwamen we terecht bij Peter Bostoen die voor ons een volledig nieuwe kerstmarkt tekende met zwarte containers waarvan je de luifel kan openklappen. De binnenkant is bekleed met hout en de frontpanelen worden verlicht in de sfeer van wintergloed.”

Doorzichtige Dome op de Markt als onthaalkoepel

Op de Markt komt er een grote doorzichtige Dome die zal dienen als onthaalkoepel. Je kunt er afspreken, iets nuttigen en schuilen voor de regen. De 50 units op de Markt bieden alles wat je van een traditionele kerstmarkt verwacht.
Op ’t Zand staan 20 units die gericht zijn op families en kinderen en op het Simon Stevinplein leggen 20 units het accent op korte keten en ambachtelijke producten.

Lokale producten

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys is blij dat de kerstmarkt ook de kaart van lokale producten trekt. “Met het label Handmade in Brugge en twee beroemde kokscholen in onze stad schuiven we terecht onze lokale makers naar voren.”

Bunker D14 en Pieter Bostoen

Designstudio Piet Bostoen stond in voor het ontwerp. Voor de realisatie is er een samenwerking met het ontwerp- en productiebureau Bunker D14. Bunker D14 is een ontwerp- en productiebureau opgericht door Stijn Van de Voorde. Bunker D14 staat voor creatieve design verspreid over verschillende disciplines: scenografie, interieur, meubilair en unieke tijdelijke structuren die de identiteit van de klant benadrukken.
Bij Bunker D14 wordt alles ‘in house’ geproduceerd zonder dat de esthetische kwaliteit verloren gaat.

Pieter Bostoen (°1983) is een creatieve duizendpoot met een achtergrond in interieur design. Sinds zijn afstuderen aan de Luca School of Arts in Gent onderzoekt hij verschillende design disciplines met als insteek dat goed design een cross-over is tussen deze verschillende disciplines. Hij richtte zijn Gentse studio ‘pieterbostoen.com’ op in 2010 en voorziet bedrijven, overheden en vzw’s van interieur, grafisch en product design.

Praktisch
Openingsuren lichtparcours

Dagelijks van 17.00 tot 00.00 uur.

Openingsuren schaatspiste

Zondag tot donderdag: 11.00 – 21.00 uur.

Vrijdag tot zaterdag: 11.00 – 22.00 uur.

Kerstavond 24 december: 11.00 – 17.00 uur.

Kerstdag 25 december: 14.00 – 20.00 uur.

Oudejaarsavond 31 december: 11.00 – 17.00 uur.

Nieuwjaarsdag 1 januari: 14.00 – 20.00 uur.

Openingsuren Winterbar
Zondag tot donderdag: 14.00 – 22.00 uur (voor de kerstvakantie).
Zondag tot donderdag: 11.00 – 22.00 uur (tijdens de kerstvakantie).
Vrijdag tot zaterdag: 11.00 – 23.00 uur.
Kerstavond 24 december: 11.00 – 17.00 uur.
Kerstdag 25 december: 14.00 – 20.00 uur.
Oudejaarsavond 31 december: 11.00 – 17.00 uur.
Nieuwjaarsdag 1 januari: 14.00 – 20.00 uur.

Openingsuren kerstmarkt
Zondag tot donderdag van 11.00 tot 22.00 uur.
Vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur (uren onder voorbehoud van wijzigingen)

Organisatie
Wintergloed is een samenwerking tussen Visit Bruges, Brugge Plus, Werk en Ondernemen, Communicatie & Citymarketing, Mobiliteit, kunstenaars, handelaars, bedrijven, verenigingen en scholen.

ACTLD ontwikkelde het lichtparcours in samenwerking met De Varens, Herman Leenders, Anima Eterna, TIHF Maricolen Brugge, Villa Bota, Tania Verhelst, Academie Brugge, Conservatorium Brugge en Jong Volk.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.