Home > Video. Bruggeling Louis De Jaeger lanceert ‘Bedank je eigen boer’-actie en jij kan meedoen

Video. Bruggeling Louis De Jaeger lanceert ‘Bedank je eigen boer’-actie en jij kan meedoen

Geschreven op 15 december 2022 om 08:52 door Mario De Wilde

Als bankiers staken blijft een land jaren draaien en heeft dit zelfs weinig invloed op de economie, als boeren staken is iedereen na enkele weken dood van de honger. Geen beroep is zo levensnoodzakelijk als landbouwer. Ze verdienen meer appreciatie en dank (en geld). Deze namiddag gaat de kerstman met z’n plooifiets langs bij verschillende boeren om hen persoonlijk te bedanken om 3x per dag ons eten te voorzien alsook onze heerlijke feestmaaltijden.

Iedere hap die we immers eten tijdens de feestdagen hebben we te danken aan de boer. Bruggeling Louis De Jaeger: “Laten we hen eens bedanken voor hun harde werk. Je doet het een drietal keer per dag en als je ermee stopt ga je dood. Er is geen enkel beroep zo levensnoodzakelijk is als die van boer, en toch zetten we ze als maatschappij enorm onder druk. De landbouwer werkt dag en nacht zodat wij geen honger hoeven te hebben, hiervoor verdienen ze meer appreciatie. Op 15 december lanceren we daarom de ‘Dank een Boer’-campagne waarbij iedereen wordt opgeroepen om een boer uit de buurt te bedanken.”

De meeste mensen bereiden zich voor om de kerstperiode door te brengen met vrienden en familie, meestal nemen ze hiervoor vrijaf. Een boer kan geen vrijaf nemen want als een koe op kerstnacht moet bevallen, dan moet hij zijn kerstbûche onmiddellijk laten vallen. Boer zijn is een mooi beroep, maar kan ook eenzaam zijn. Het harde werken en altijd gebonden zijn aan het land kan voor een zekere vorm van isolement zorgen. Ondanks dat boeren de belangrijkste reden zijn dat er überhaupt een kerstmaaltijd op je bord zal liggen, worden ze hiervoor te weinig gewaardeerd. Dit op zowel financieel als emotioneel vlak. Een burger kan het eerste probleem oplossen door bijvoorbeeld lokaler te kopen of direct van bij de boer, het tweede gaat nog gemakkelijker en kost je nog geen vijf minuutjes.

Om de kerstwarmte ook te delen met de boeren wordt “Dank een Boer” gelanceerd. Zoek je dichtstbijzijnde boer, ga langs en vertel hen simpelweg hoe dankbaar je bent dat zij ons voedsel voorzien. Een simpele bedanking is voldoende, een kleine attentie hoeft niet maar is altijd fijn. Zo kan je met je kinderen een cake bakken, hen een bloempje geven of gewoon een kaartje schrijven. Het kleinste gebaar kan een wereld van verschil betekenen.

Bedank een boer voor kerst en registreer de gemeente waar je dit deed en je verhaal op www.dankeenboer.be. Samen kunnen we een wereld van verschil maken!

Een initiatief van Living Soil Academy, Commensalist en Food Forest Institute, verschillende andere voedselorganisaties (zoals bvb FairTradeGemeenten) doen ook mee.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.