Home > Video. Brugge telt reeds 29 buitenklasjes

Video. Brugge telt reeds 29 buitenklasjes

Geschreven op 31 augustus 2021 om 12:47 door Mario De Wilde

Reeds 29 scholen kregen sinds april 2020 een buitenklasje in de stad Brugge. In cijfers zijn dat: 1400 zitstammetjes waar de kinderen buiten les kunnen opvolgen, 96 kubieke meter verhakseling, 18 stammen doormidden gezaagd als het ware zitbanken en 265 boomschijven waarmee er gebouwd mee kan worden of die kunnen gebruikt worden als stapstenen. “De natuur geeft ons energie en rust. We voelen ons zo meer één met de stad, het land, de plaats waar we wonen. Buiten les krijgen is ongetwijfeld een positieve invloed. Onze jeugd onderdoppelen in die groene omgeving geeft hen zuurstof: niet alleen letterlijk, maar ook de sociale en groene zuurstof die voor hen de school tot een betere en stimulerende leerplek maakt”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem.

42 leveringen maakten de dienst Openbaar Domein aan de Brugse scholen ruim het voorbije jaar. Goed voor 34 schoolafdelingen en een kinderopvang, 28 scholen in totaal die een buitenklasje kregen op school. Van Volcem. “Rust en natuur zorgen ervoor dat kinderen meer kunnen ontspannen. Buiten leren, maar ook buitenspelen en buiten bewegen is leuk en heeft een positief effect op onze gezondheid en leerprestaties. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat voortdurend bewegen in de openlucht goed is voor onze gezondheid. Het helpt bij de preventie van gedragsproblemen, stimuleert de creativiteit, bevordert de sociale ontwikkeling en meer”, duidt de Brugse schepen.
Buiten leren doet je goed
Brugge realiseerde met de cluster Openbaar Domein al verschillende buitenklassen op Openbaar Domein : aan kasteel Beisbroek, Coppietersbos, weiland Doornstraat, Ooievaarsbos, Sint-Pietersplas, Paalbos, Bergjesbos, Veltembos en op de Kinderboerderij Zeven Torentjes. “Maar die buitenklassen zijn niet altijd ter beschikking van om het even welke school op gelijk welk moment. De logische stap was dus vorig jaar om de buitenklassen tot in de school te brengen. En met succes. De natuuromgeving die zowel rustgevend is, als uitnodigt tot spel en verkenning, biedt heel wat bewegingsmogelijkheden en kan als leermateriaal in de les gebruikt worden. De ideale zinnenprikkelende leeromgeving is in de buitenlucht”, zegt Van Volcem.
Jullie school ook?
In de buitenklas worden met boomstammetjes een groene zitplek aangelegd waar in open lucht lesgegeven kan worden. Daarnaast worden er boomschijven aangeleverd die als stapstenen of bouwstenen gebruikt kunnen worden. Ook verhakseling biedt de stad aan of boomstammen in de lengte open gezaagd van zo’n 3 à 5 meter lang. Daar kunnen direct heel wat kinderen op plaats nemen. Wie nog een buitenklasje wil, kan het gerust laten weten via openbaardomein@brugge.be. Er zijn ook subsidies aan te vragen om je speelplaats te vergroenen: dat kan via https://www.brugge.be/subsidie-vergroen-je-schoolspeelplaats.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.