Home > Video. 39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers kregen zopas Blue Flag

Video. 39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers kregen zopas Blue Flag

Geschreven op 15 mei 2021 om 19:11 door Mario De Wilde

Vandaag werd de ‘Blue Flag’ uitgereikt aan twintig Belgische kuststranden, elf zwemvijvers en acht jachthavens. Zij mogen het komende seizoen de blauwe vlag (weer) laten wapperen. Blue Flag is een internationaal eco-label: wereldwijd vind je 4671 Blue Flags in 47 landen. Je vindt er niet alleen uitstekend zwemwater, maar ook gescheiden afvalsortering, een EHBO-post en redders, schone toiletten… Een lange lijst criteria, waarvan dit jaar het aspect toegankelijkheid in het spotlicht wordt gezet.

Naar het strand met een rolstoel? 

Mensen met een beperking gaan ook graag naar het strand. Maar veel stranden zijn hier niet op voorzien. Op een Blue Flag-locatie vinden mensen met een beperking verschillende faciliteiten, zoals een aangepaste strandrolstoel, een voorbehouden parkeerplaats, toegankelijke sanitaire voorzieningen, toegankelijke steigers en stranden.

Inter en de provincie West-Vlaanderen zetten hier met Zon, Zee… Zorgeloos al 15 jaar op in, samen met verschillende kustgemeenten. Rolstoelgebruiker Els Vermandere uit Brugge vertelt: “Naar het strand gaan, dat is puur genieten voor mij. Echt, het is de beste therapie! Maar jarenlang kon dat niet. Tot ik de toegankelijke voorzieningen en de enthousiaste assistenten van Zon, Zee… Zorgeloos leerde kennen. Zo kan ik nu letterlijk zorgeloos naar het strand.’

Wendy Metten, algemeen Directeur Inter, vult daarop aan: “Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! Elke zomer zorgen we dat meer dan 3000 personen en hun gezinnen genieten van een toegankelijk strand. Daarom zijn we blij dat er ook op de Blue Flag stranden aandacht is voor die toegankelijkheid.’

Blue Flag als toeristische troef 

Toerisme Vlaanderen steunt het duurzaamheidslabel dan ook graag. Minister van Toerisme en Omgeving, Zuhal Demir, is enthousiast: “De afgelopen zomers was het met momenten kreunen onder de aanhoudende hitte. Door de klimaatverandering ziet het ernaar uit dat die trend ook de komende jaren zal aanhouden. Een verfrissende duik in zwemwater van topkwaliteit is dan geen overbodige luxe. Dankzij aanhoudende inspanningen die de waterkwaliteit en de toegankelijkheid rond het water ten goede komen, mogen 39 stranden, vijvers en jachthavens in België vandaag meer dan terecht de Blue Flag hijsen. Een extra troef om mensen, mobiel en minder mobiel, te overtuigen van een dagje rond en in het water bij warm weer.”

Hoe krijgt een locatie een Blue Flag? 

Om Blue Flag-label te krijgen moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater…) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten…). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de huidige waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen -die mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties- en Aquafin, dat zorgt voor de uitstekende waterkwaliteit.

Benieuwd? 

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag locaties vind je op www.blueflag.be/locations.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.