Veurnse inwoners tevreden over de werking van de lokale politie.
De inwoners van Veurne zijn best tevreden over de werking van de lokale politie. “De resultaten van de veiligheidsmonitor tonen aan dat de burgers de veiligheid en leefbaarheid van hun buurt positief ervaren en best tevreden zijn van het politiewerk van de politiezone”: vat korpschef Devid Camerlynck samen. Vorig jaar werd er een grote nationale bevolkingsenquête georganiseerd waarin enerzijds werd gepeild naar de veiligheid- en leefbaarheidsgevoel en anderzijds naar de tevredenheid over de werking van de politiezones. Deze resultaten zijn een inspiratiebron bij de opmaak van een nieuwe zonaal Veiligheidsplan 2020-2025. Ook in de politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) ontvingen 1.399 inwoners een vragenlijst waarop zij via het internet of per brief konden antwoorden. 533 personen hebben hierop geantwoord; waaronder 317 uit Veurne, 130 uit Alveringem en 86 uit Lo-Reninge.
Enkele weken terug werden de resultaten bekend gemaakt van elke politiezone. Dit cijfermateriaal laat tevens toe om de resultaten van de politiezone Spoorkin te vergelijken met de nationale en Vlaamse cijfers. In een eerste deel van de bevraging werd gepeild naar de netheid van de buurt alsook naar het veiligheidsgevoel. Meer dan 83% van de inwoners uit de politiezone Spoorkin vindt hun buurt vrij verzorgd. Dit ligt in de lijn met de nationale score van 80%. Het veiligheidsgevoel daarentegen ligt 10% hoger dan nationaal (74%). Want 86% van de inwoners voelt zich in de politiezone Spoorkin zelden tot nooit onveilig.
De vijf belangrijkste problemen die men ervaart in de politiezone zijn gelijkaardig als in de rest van Vlaanderen en België. Een onaangepaste snelheid in het verkeer wordt door alle respondenten als het belangrijkste buurtprobleem ervaren. Zwerfvuil, hinderlijk parkeren, agressief verkeersgedrag en geluidshinder door verkeer vervolledigen de top 5. “In de afgelopen drie jaar investeerde de politiezone Spoorkin fors om een betere verkeershandhaving te garanderen, door middel van de aankoop van een bijkomende flitscamera, de aankoop van een anonieme politieauto met ANPR camera’s en de inzet van een motorrijder in de verkeersdienst. Hierbij ligt de klemtoon vooral op preventie en het corrigeren van het verkeersgedrag op het vlak van snelheid en asociaal parkeergedrag. De ordewoorden zijn sensibilisering waar het kan en bestraffen waar het moet” aldus korpschef Devid Camerlynck.
Woninginbraken en fietsdiefstallen worden in de politiezone Spoorkin minder frequent als prioritair genoteerd.[1]Ondanks het relatief laag aantal feiten op het grondgebied blijft de impact van een inbraak niet te onderschatten. Daarom investeert de zone in preventie, o.a. met vakantietoezichten (1.850 aanvragen in 2018), en een kwalitatieve afhandeling. Daartoe werd een intern draaiboek opgesteld. Bij fietsdiefstallen verstrekt de politiezone leenfietsen aan de slachtoffers om de eerste nood te lenigen. De kans om het slachtoffer te worden van een misdrijf ligt in de PZ Spoorkin lager dan het nationaal gemiddelde. Dit geldt zowel voor diefstallen (2% tov 7%) , geweldsplegingen (2,6% tov 6,4%) en beschadigingen van voertuigen (11,9% tov 13,75%).
De respondenten drukten in het tweede deel van de bevraging hun tevredenheid uit over de werking van hun politiezone. Over de algemene tevredenheid, o.a. de houding, het gedrag en de voorbeeldfunctie van de politiemensen, is men net iets meer tevreden in de politiezone Spoorkin (70%) dan in de rest van Vlaanderen (68,8%) en België (64,3%). Opvallend is dan weer dat de inwoners van de PZ Spoorkin (51,76%) méér tevreden zijn over de aanwezigheid van hun politie in het straatbeeld dan in de rest van het land (41,64%). Ondanks het uitgestrekt grondgebied en het landelijk karakter van de zone, probeert het korps maximaal aanwezig te zijn in het straatbeeld. Er werden hiervoor extra inspecteurs aangeworven om tevens vaker een 2deinterventieploeg in te zetten. Ook de verkeersdienst en de wijkinspecteurs voeren dagelijks toezichtsopdrachten uit, o.a. in de nabijheid van schoolomgevingen.
Vanaf 2 september verhuist het wijkcommissariaat in Alveringem naar een ruimere locatie (van het gemeentehuis naar een pand boven de bibliotheek in Alveringem). Hierdoor zullen de interventieploeg(en) en de verkeers- en andere diensten een tweede volwaardige uitvalsbasis hebben. Het is de ambitie om nog meer in het straatbeeld van Alveringem en Lo-Reninge aanwezig te zijn. Naast de geapprecieerde aanwezigheid van het korps op het terrein wil de lokale politiezone nazien hoe we de aanspreekbaarheid nog kunnen verhogen. Ook over de wijkinspecteurs zijn de respondenten in de PZ Spoorkin bijzonder tevreden. In Vlaanderen gaf 54% en nationaal 56% aan dat zij hun wijkinspecteur niet kennen. In de politiezone Spoorkin kent méér dan 7 op 10 inwoners uit Veurne, Lo-Reninge en Alveringem zijn of haar wijkinspecteur wel. Zij geven ook aan de wijkinspecteur makkelijk te kunnen contacteren (42%); wat in Vlaanderen (23%) en nationaal (20%) minder evident is. De lokale werking en de verankering van de wijkinspecteurs in de 24 leefgemeenschappen (deelgemeenten) wordt door de bestuurlijke overheid steeds als een belangrijk aandachtspunt beschouwd. In de afgelopen weken werden de resultaten van de veiligheidsmonitor toegelicht aan de burgemeesters, de procureur en de federale politie. Tegen het einde van dit jaar moet een nieuw zonaal veiligheidsplan met de krachtlijnen voor het lokaal politiebeleid voor de komende jaren gefinaliseerd en ter goedkeuring voorgelegd worden.
[1]In de politiezone Spoorkin staat het fenomeen van woning diefstallen nog net binnen de top 10, terwijl fietsdiefstallen pas op plaats 11 wordt geregistreerd (t.o.v. van prioriteit 5 en 6 op het nationaal en Vlaams niveau)