Home > Veurne pakt nu ook uit met een eigen educatief Natuurbeheer

Veurne pakt nu ook uit met een eigen educatief Natuurbeheer

Geschreven op 1 februari 2024 om 13:07 door Mario De Wilde

Basisschool De 1000poot uit Beauvoorde neemt als eerste Veurnse school deel aan het project Educatief Natuurbeheer van Natuurpunt met steun van de provincie West-Vlaanderen. Educatief Natuurbeheer vertrekt vanuit de belevingswereld van het kind. Het is een ervaringsgericht en leergebiedoverschrijdend project waarmee we kinderen warm willen maken voor natuur.

Het project bestaat uit 3 contactmomenten. Zo is er eerst een infomoment op school. Aan de hand van een interactieve presentatie of natuurbeheerspel maken de leerlingen kennis met het belang van biodiversiteit, verschillende biotopen, natuurbeheer en -bescherming. Vervolgens is er de Doedag in de natuur, waar de leerlingen onder begeleiding zelf de handen uit de mouwen steken en al doende kennismaken met het natuurgebied en het beheer ervan. Tenslotte is er de Natuurontdekkingstocht. De leerlingen kunnen de resultaten van hun werk bewonderen, genieten van de omgeving en leuke natuuronderzoekjes uitvoeren.

De 1000poot is de eerste!

De leerlingen van De 1000poot waren maandagmiddag aan het werk aan de Elzentap bij Houtem. Ze kregen eerst een intro over waarom beheerwerken uitvoeren noodzakelijk is en hoe ze veilig kunnen werken. Ze zaagden lage takken van de wilgen af en verzamelden die om een takkenril aan te leggen. Afsluiten deden ze met een kort belevingsmoment/spelletje. De kinderen werden beloond met een warme chocomelk en kwamen zo opnieuw op krachten. Johan Rys van Natuurpunt ging eerder al langs voor een presentatie in de klas.

Jouw school ook?

Basisscholen die geïnteresseerd zijn om tijdens het schooljaar ’24-’25 deel te nemen met een klas van de derde graad, kunnen contact op nemen met Johan Rys op 0487 32 21 02 of johan.rys@natuurpunt.be. Pascal Sticker, schepen van Leefmilieu: “Dankzij dit educatief project van Natuurpunt komen de leerlingen reeds in de lagere school in contact met het belang van biodiversiteit en natuurbeheer. Ditmaal niet door een theoretische les, maar werkelijk met de beide voetjes in de natuur en de handen uit de mouwen Aanstekelijk om het jonge volk bezig te zien met snoeischaren, zagen en ander materiaal in een stukje natuur nabij De Elzentap. Dit is een aanrader voor alle lagere scholen!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.