Home > Vertraging van je vlucht? Zo vraag je schadevergoeding aan

Vertraging van je vlucht? Zo vraag je schadevergoeding aan

Geschreven op 16 mei 2024 om 06:51 door Mario De Wilde

Je wilt lekker op vakantie gaan of je komt net terug. Of je bent misschien wel bij familie geweest of op zakenreis. En dan heb je vertraging. Hierdoor mis je misschien wel je aansluiting. Maar hoe dan ook kom je te laat op je bestemming aan. Dit kan ook voor veel stress en frustratie zorgen. Gelukkig kan je soms een schadevergoeding aanvragen. Na het lezen van dit artikel weet je alles over schadevergoedingen na vertraging van het vliegtuig!

Wanneer heb je recht op schadevergoeding bij een vertraagde vlucht?

De allereerste vraag is uiteraard: wanneer heb je recht op schadevergoeding bij een vertraagde vlucht? Dit is het geval wanneer je vlucht meer dan drie uur vertraagd is en dit niet is veroorzaakt door buitengewone omstandigheden. Buitengewone omstandigheden betekent dat de luchtvaartmaatschappij geen controle heeft over de situatie. Voorbeelden hiervan zijn dingen als extreem weer, stakingen of een terreurdreiging. Wanneer dit dus niet het geval is, heb je recht op compensatie. Hoe je deze compensatie dan aanvraagt, wordt hieronder besproken. 

Hoeveel schadevergoeding kun je krijgen?

Dan ben je natuurlijk benieuwd hoeveel schadevergoeding je kunt krijgen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Bij vertraagde vluchten binnen de EU tot 1500 kilometer kun je €250 aanvragen. Wanneer je verder dan 1500 kilometer binnen de EU vliegt en bij alle andere tussen de 1500 en 3500 kilometer kun je €400 aanvragen. Voor vluchten buiten de EU van meer dan 3500 kilometer en bij meer dan 4 uur vertraging kun je €600 aanvragen. Dit zijn de bedragen voor één passagier. Ga je bijvoorbeeld met een gezin van vier, dan kun je aanspraak maken op vier keer dit bedrag.

Hoe vraag je schadevergoeding aan?

Hoe vraag je dan die schadevergoeding aan? Dit doe je door contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waar je mee gevlogen hebt. Vaak kun je dit doen via de website van de luchtvaartmaatschappij. Maar ook kun je dit doen via websites die je helpen met de schadevergoeding vertraging vlucht. Zij berekenen dan hoeveel geld je recht op hebt. En vervolgens kun je via daar ook de claim indienen. Het is belangrijk dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt. Denk aan boekingsgegevens, vluchtnummer en waarom je vliegtuig vertraagd was. Maak ook foto’s op het vliegveld als bewijs van de vertraging. Dit kan zijn van aankondigingen of de borden. 

Wat als de luchtvaartmaatschappij weigert schadevergoeding te betalen?

Het kan heel soms voorkomen dat de luchtvaartmaatschappij weigert om de schadevergoeding te betalen. Dan kun je een bedrijf inschakelen dat zich bezighoudt met het claimen van compensaties voor vertraagde vluchten. 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.