Home > Verrassing van formaat: Margriet Hermans wint Zomerhit 2022 met ‘Lekker blijven hangen’

Verrassing van formaat: Margriet Hermans wint Zomerhit 2022 met ‘Lekker blijven hangen’

Geschreven op 20 augustus 2022 om 23:47 door Mario De Wilde

Lekker blijven hangen is door de kijkers van Eén en de luisteraars van Radio2 verkozen tot dé hit van de zomer van 2022. Margriet Hermans kreeg de Zomerhit-trofee uit handen van Peter Van de Veire, tijdens de grote liveshow op Eén, Radio2 en VRT NU. Het werd een spannende strijd: wie zou dit jaar met de felbegeerde prijs naar huis gaan? Al dagen werd er veel gegist en gespeculeerd, maar niemand kon het écht voorspellen. Er stonden dit jaar dan ook tien knallers in de finale en verschillenden onder hen werden getipt als kanshebber. Het publiek en alleen het publiek bepaalde wie won. De winnaar was pas bekend wanneer elke stem geteld was.

In 2014 won 2 Fabiola de Zomerhit met She’s After My Piano. Dit jaar maakte Margriet Hermans een cover van Patje en Loredana hun nummer en dat kan het publiek duidelijk appreciëren. Haar Lekker blijven hangen is populair bij jong en oud, al een hele zomer lang. Het werd vanavond in Blankenberge luid meegezongen en heel veel mensen deden ook het leuke dansje mee. En sympathieke Margriet wist het meeste stemmen te verzamelen. Daarmee wint ze Zomerhit 2022. Zo schrijft ze geschiedenis, want het is de eerste keer dat twee verschillende versies van een nummer allebei een Zomerhit winnen.

35 jaar geleden won Margriet Hermans al eens een prijs tijdens Zomerhit. Ze mocht voor Een vriend de trofee voor beste Nederlandstalige lied in ontvangst nemen. Een paar jaar later, van 1991 tot en met 1994, was ze de presentatrice van Zomerhit. En in 2022 kroont het publiek Margriet als grote winnares van Zomerhit. Margriet Hermans: “Ik ben zeer ontroerd en ontzettend dankbaar. Dank u wel Vlaanderen, jullie zijn fantastisch!”

Zes weken lang feest

Op maandag 4 juli kregen twintig zomersingles een nominatie voor Zomerhit. Tijdens vijf televisieshows op Eén, lieten presentatoren Siska Schoeters en Niels Destadsbader de artiesten hun nummer volop in de kijker zetten. Radio2 vatte de hele periode post aan zee en kreeg, naast de genomineerden, ook tientallen andere artiesten van bij ons op bezoek. Via een grote onlinestemming koos het publiek uit de twintig genomineerden tien finalisten. Die waren bekend op zondag 14 augustus en streden op zaterdag 20 augustus voor de overwinning. De finale van Zomerhit 2022 werd op zaterdag 20 augustus live uitgezonden op Eén en VRT NU en was ook integraal te beluisteren op Radio2 en in de Radio2-app. Alle Zomerhit-show zijn te herbekijken op VRT NU. Via de sociale media van Eén en Radio2 kom je heel wat extra dingen te weten.

Iedereen wou winnen

Dé Zomerhit scoren is voor een artiest een grote waardering, want het is het publiek dat kiest wie de grote favoriet is. De finalisten hoopten dus allemaal om de trofee in handen te krijgen. Dit waren de tien kanshebbers, in alfabetische volgorde.

Berre – Say my name
Cleymans & Van Geel – Olivia
Jaap Reesema & Lea Rue – Code rood
Maksim – Zonder mij
Margriet Hermans – Lekker blijven hangen
Metejoor & Snelle – Kijk ons nou
Niels Destadsbader – Ik neem er één
Pommelien Thijs – Ongewoon
Regi & Emma Heesters – Zwaartekracht
The Starlings – Gold

Emma Heesters was ziek en kon niet optreden. Ze werd vervangen door Lotte De Clerck, die in #LikeMe de rol speelt van Emma. Naast de genomineerden, waren er ook optredens van Stan Van Samang en Duncan Laurence. Stan zong zijn Zomerhit uit 2015, Een ster. Duncan bracht een combi van zijn winnende Eurovisiesongfestivalnummer Arcade en zijn nieuwe song Electric Life.

Margriet Hermans – © VRT

1 reactie

linge vandevelde
Geschreven op 2022-08-20 23:54:20
Margriet Hermans was beter opgetreden op het festival camping kitch in Kortrijk. Andere kandidaten van zomerhit 2022 hadden de trofee meer verdiend. Arm Vlaanderen om te stemmen op zo'n marginaal banaal lied.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.