Home > Vernieuwingswerken aan het tramspoor en perron van Bredene

Vernieuwingswerken aan het tramspoor en perron van Bredene

Geschreven op 7 maart 2024 om 10:50 door Mario De Wilde

Deze week zijn de vernieuwingswerken gestart van vervoersmaatschappij De Lijn aan het volledige spoornet van de kusttram. Bredene is als eerste kustgemeente aan de beurt. “De werken lopen vanaf de kruising met de Zeelaan tot net voorbij de halte Bredene Campings. Ze omvatten de vernieuwing van de tramsporen en daarnaast wordt de huidige trambedding vervangen door een groene bedding, waarbij het bestaande ballastbed wordt vervangen door gras. Er komen ook nieuwe, toegankelijkere tramperrons en nieuwe schuilinfrastructuur”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. Deze werken zullen beperkte hinder opleveren voor het autoverkeer in beide rijrichtingen van de Koninklijke baan ter hoogte van de tramhaltes Bredene Duinenplein en Bredene Campings waarbij een asverschuiving met bijhorende snelheidsbeperking wordt ingevoerd. Het fietspad van de Koninklijke Baan in de rijrichting De Haan zal ter hoogte van beide perrons afgesloten zijn, fietsers dienen af te stappen. Omrijden via de Driftweg is aangeraden.
In een latere fase zal ook het tracé vanaf de grensscheiding Oostende tot de Zeelaan worden aangepakt, maar de timing van deze werken is nog niet gekend. De sporen van het tracé vanaf de halte Bredene Campings tot aan de grensscheiding met De Haan werden reeds in 2014 vernieuwd. De destijds gebruikte sporen in dit tracé zijn echter niet geschikt voor een groene bedding. Hier worden dus geen werken uitgevoerd.
Nieuwe toegankelijkere tramperrons
Van de werken aan de trambedding wordt ook gebruik gemaakt om binnen deze werkzone de tramperrons te vernieuwen op het vlak van toegankelijkheid. De tramhaltes waaraan zal worden gewerkt zijn Bredene Duinenplein en Bredene Campings. De halte Bredene Renbaan wordt in een latere fase voorzien.
Gevolgen voor de tramgebruiker
Begin maart start de aannemer met de aanpassingswerken aan beide tramperrons, en dit in beide rijrichtingen. Deze werken zullen duren tot eind juni. Er worden vervanghaltes voorzien net naast de bestaande perrons. De halte Bredene Duinenplein blijft bereikbaar via de voetgangerstunnel. De halte Bredene Campings zal bereikbaar zijn via tijdelijke oversteekplaatsen voor voetgangers. De verkeerslichten met drukknop voor de voetgangers wordt tijdelijk buiten gebruik gesteld. De dienstregeling van de tram wordt niet gewijzigd. Om de werken in alle veiligheid te kunnen laten plaatsvinden zullen er tijdelijke verkeersmaatregelen worden genomen voor het auto- en fietsverkeer ter hoogte van de tramhaltes en dit in beide rijrichtingen. Er wordt niet gewerkt tijdens de zomermaanden.

Vanaf 16 september wordt het noordelijk spoor vernieuwd. Hierdoor zal de tram plaatselijk over één spoor rijden in beide rijrichtingen. Ook deze werken zullen geen invloed hebben op de dienstregeling van de tram. De reizigers kunnen ondertussen reeds gebruik maken van de vernieuwde tramperrons. In 2025 wordt het zuidspoor heraangelegd.
Schuilinfrastructuur in het nieuw
De oude schuilinfrastructuur en de oude Lijnwinkel (niet meer in gebruik) van de halte Bredene Campings zal eveneens worden gesloopt. Bij de heraanleg van tram- en bushaltes wordt het plaatsen van nieuwe schuilinfrastructuur niet voorzien door De Lijn. “Het gemeentebestuur heeft budget voorzien om met eigen middelen de nodige schuilhuisjes te plaatsen. Het gebouw van de Lijnwinkel aan de halte Bredene-Duinenplein blijft bestaan want deze is in gebruik tijdens de zomermaanden. In tegenstelling tot de huidige situatie zal er bijkomende schuilinfrastructuur voorzien worden in de rijrichting De Haan. Deze aanpassing zal een aanzienlijke comfortverhoging betekenen voor de reizigers die in de rijrichting De Haan willen reizen. Hierdoor zal men de sporen niet meer moeten oversteken om te kunnen schuilen”, aldus nog schepen van openbare werken Steven Buyse.
Foto: gemeente Bredene

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.