Home > Vernieuwde woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem officieel ingehuldigd

Vernieuwde woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem officieel ingehuldigd

Geschreven op 18 maart 2023 om 18:24 door Mario De Wilde

Curando gaat volop voor de zorg van de toekomst. Net zoals de maatschappij verandert ook de zorgvraag van ouderen en daar speelt de West-Vlaamse zorggroep graag op in met het vernieuwde woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem. Het gebouw werd in gebruik genomen op 1 januari 2023. Gisteren werd het gebouw officieel ingehuldigd en ingezegend door Mgr. Franco Coppola, apostolische nuntius in België.
Zorgen met een visie
De nieuwbouw vervangt het bestaande woonzorgcentrum Mariaburcht. In de huidige maatschappij willen we langer thuis blijven en enkel naar een woonzorgcentrum als het echt niet anders meer kan. In WZC Mariaburcht komen bewoners niet terecht in een woonzorgcentrum, maar in een familie sfeer waar het huis een thuis wordt. Gemeenschappelijke leef- en eetruimtes per verdieping met zicht op de buitenomgeving, meanderend langs de Speibeek. Een optimale belevingswaarde met de dorpskern in de buurt en WZC Mariaburcht is er ook zelf voor die buurt. Met een aanbod van maaltijden aan huis, thuisverpleging, gezinszorg is Curando er vanaf de eerste, kleine, zorgvraag. De parking kan eveneens gebruikt worden als kiss&ride-zone voor de lagere school, want intergenerationele interactie is van groot belang.

“Door de realisatie van de verbindingsweg en het vernieuwde woonzorgcentrum wordt aan een mooi, nieuw stukje Dentergem gewerkt,” haalt burgemeester Koenraad Degroote aan. “De uitbreiding van de dorpskern, met oog voor voldoende groen doorheen het domein en langs de Rivaweg, zal de bewoners op de site en de overige Dentergemnaren extra mogelijkheden bieden voor vrijetijdsbesteding, contact met elkaar en ontspanning.”
Flexibel en voor iedereen met een zorgvraag
Er is tegenwoordig ook niet langer 1 type rusthuisbewoner. Om gepersonaliseerde zorg aan te bieden, mag het gebouw geen obstakel zijn, maar moet het juist handig inzetbaar zijn. Het nieuwe gebouw is dan ook zo ingericht dat woonzorgflats aangepast kunnen worden tot assistentiewoningen en koppels met een aparte zorgnood toch samen kunnen blijven wonen. Het nieuwe woonzorgcentrum is meer dan enkel woonzorgcentrum. Iedereen met een zorgvraag kan er terecht. Naast 88 woongelegenheden beschikt de site ook over centrum voor kortverblijf, een centrum voor dagopvang, een centrum voor dagverblijf en een lokaal dienstencentrum met Welbipunt.

In de nieuwbouw is er ook bewust gekozen om 4 huisjes te bouwen voor mensen met dementie. In dit ‘kleinschalig wonen’ staat veiligheid en structuur centraal. Deze woonvorm streeft ook naar een optimale balans tussen privacy en zorg en biedt voor deze specifieke doelgroep een echte meerwaarde. “In het hele gebouw ligt de nadruk op huiselijkheid. De keuze heeft ook de doorslag gegeven in de keuze van materialen, kleuren, enz.” zegt Anneleen De Roo, directeur woonzorgzone Midden van Curando. “Ook in het park rondom het nieuwe woonzorgcentrum zal vanalles te beleven zijn voor zowel jong als oud. De site van het woonzorgcentrum Mariaburcht zal een plaats worden waar het aangenaam is om te wonen. Daarnaast zal het voor mensen uit de buurt ook een plek zijn om graag te vertoeven.”
Zorg voor het klimaat
De nieuwbouw werd op 17 maart officieel ingezegend door Mgr. Franco Coppola, apostolische nuntius in België. De nieuwbouw in Mariaburcht valt op door het duurzame aspect ervan. In de gedachte ‘Laudato Si’ van paus Franciscus zijn Christenen voortrekkers van een meer duurzame wereld. Het nieuwe gebouw is dan ook wat zij zien als de toekomst van duurzaam bouwen. Een duurzame en ecologische nieuwbouw dus, gerealiseerd door Curando samen met het bouwteam
Ibens- Blockmans en Areal Architecten. De aanleg van een BEO-veld zorgt ervoor dat de site onafhankelijk is van fossiele brandstoffen en de aarde gebruikt als bron en opslagplaats van thermische energie. Om optimaal gebruik te maken van de aarde als warmtebron liggen ook op het dak heel wat zonnepanelen. Naast warmte is ook water een groot aandachtspunt. De gronden rond de Speibeek vormden een natuurlijk overstromingsgebied. De nieuwbouw ligt in dezelfde zone, maar de inplanting van wadi’s en open grachten garanderen ook in de toekomst een gezonde waterhuishouding

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.