Home > Vermoedelijke Irakese mensensmokkelaar (35) door Nederland naar ons land uitgeleverd

Vermoedelijke Irakese mensensmokkelaar (35) door Nederland naar ons land uitgeleverd

Geschreven op 11 december 2023 om 07:27 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdag  werd een 35-jarige Irakees door Nederland uitgeleverd aan België. Hij werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel en dient dinsdag voor de raadkamer te verschijnen. In maart 2023 werden in Zeebrugge vijf personen uit Irak in een koelcontainer aangetroffen. De vijf personen, waaronder twee kinderen van vier en zeven jaar, hadden het heel koud en zaten bovenop de lading.

Omdat er aanwijzingen waren dat zij het slachtoffer waren van feiten van mensensmokkel, werd door een team van de Scheepvaartpolitie verder onderzoek verricht. Ongeveer een maand later werden in Zeebrugge een familie uit Irak, waaronder een vrouw en een driejarig kind, aangetroffen in een nieuwe wagen. Het autotransport kwam uit de regio Doornik, en had als bestemming het Verenigd Koninkrijk.

Ook deze feiten gaven aanleiding tot verder onderzoek door de Scheepvaartpolitie. Uit het onderzoek bleek dat een smokkelorganisatie actief was, die onder meer gebruik maakte van de snelwegparking in Froyennes (regio Doornik – Henegouwen). De noodzakelijke contacten werden gelegd met de Federale Gerechtelijke Politie van Bergen (Mons), en alle nuttige informatie omtrent mogelijke verdachten werd verzameld in binnen- en buitenland.

Onder leiding van de onderzoeksrechter te Brugge werd aan de Scheepvaartpolitie opdracht gegeven om de organisatie in kaart te brengen, zodat de nodige arrestaties konden worden verricht. Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen werd evenzeer in bijstand gevorderd, en een gemeenschappelijk team van de Scheepvaartpolitie en FGP voerden de laatste onderzoeksdaden uit om een tussenkomst te kunnen verrichten.
In de maanden voorafgaand aan de tussenkomst werden immers nog vaststellingen verricht, waaruit bleek dat de organisatie actief bleef.

Op woensdag 22 november werd in Nederland een toen 34-jarige Irakees gearresteerd. Er zal om zijn uitlevering worden verzocht. In de nacht van woensdag op donderdag werden in Froyennes nog twee verdachten gearresteerd. Het gaat evenzeer om Koerden (34 en 40 jaar). Zij zaten verscholen onder een brug maar konden door de politiediensten worden aangetroffen. Deze personen werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnen dinsdag aanstaande voor de raadkamer te Brugge.

Afgelopen donderdag werd de ondertussen 35-jarige Irakees, die wordt vermoed één van de kopstukken te zijn, uitgeleverd vanuit Nederland. Hij werd er op 22 november in Nederland gearresteerd. De man werd opgehaald en verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen en de Scheepvaartpolitie. Na het verhoor werd de vermoedelijke mensensmokkelaar aangehouden door de onderzoeksrechter te Brugge.

De samenwerking met het openbaar ministerie van Nederland verloopt zeer vlot. De Officier van Justitie van het Landelijk Parket van Zwolle ging over tot arrestatie van deze verdachte, en op korte termijn werd hij aan ons land uitgeleverd. Het komt wel meer voor dat mensensmokkelaars actief zijn zowel in België als in Nederland, waarbij zowel wij als onze Noorderburen over stukken van de informatie beschikken. Tussen parketmagistraten in de beide landen werden reeds ontmoetingen en gemeenschappelijke opleidingen georganiseerd, zodat er persoonlijke contacten gegroeid zijn waardoor de uitwisseling van informatie op een heel vlotte manier kan gebeuren.
Dit gebeurt trouwens ook tussen politiemensen die via Europol worden samengebracht om informatie te delen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.