Home > Verlengde weekend voltreffer aan onze kust: hotelbezetting 95%

Verlengde weekend voltreffer aan onze kust: hotelbezetting 95%

Geschreven op 24 juli 2022 om 16:59 door Mario De Wilde

Het zomerse weer tijdens het afgelopen verlengde weekend heeft voor topdagen gezorgd aan de kust, net als de warme zomerdagen die al sinds half juli aanhouden. Toeristische ondernemers zijn erg tevreden over de voorbije week, de verblijfssector kende topbezettingen. “Dat er zoveel mensen het afgelopen verlengde weekend, en ook de dagen daarvoor, een verblijf aan de Kust boekten, wijst erop dat toeristen uit binnen- en buitenland de Kust tijdens de zomer zien als de ideale plaats om uitgebreid en extra lang te genieten: van de frisse ochtenden tot de zalig zachte avonduren. Dat vertaalt zich in veel boekingen, ook last minute, zeker bij dit mooie weer,” aldus Liesbet Billiet, regiomanager Kust bij Westtoer.

Traditioneel is een verlengd weekend rond 21 juli een voltreffer voor de kust, dat was afgelopen weekend niet anders. Westtoer en de kusthotels noteren een bezettingsgraad tot 95% voor de meeste kusthotels over het globale weekend. Campings waren overal zo goed als volzet, en ook de vakantiewoningen waren zo goed als allemaal verhuurd. In het totaal registreert Westtoer ongeveer 1 miljoen overnachtingen van woensdagavond tot en met zaterdagnacht (dat zijn overnachtingen in hotels maar ook in andere logiesvormen als vakantiewoningen, campings, tweedeverblijven en andere logies).

Piek van de hotelbezettingsgraad tijdens het verlengde weekend lag in de nacht van zaterdag op zondag, met ruim 95% geboekte hotelkamers. Opvallend is het groeiend aandeel buitenlandse gasten: ten opzichte van 21 juli vorig jaar is het aandeel van buitenlandse boekingen verdubbeld, van 13% in 2021 naar 26% dit jaar.
Het aantal dagjestoeristen dat tijdens het verlengde weekend naar zee afzakte, wordt geraamd op ruim 340.000.

Andere uitschieter de voorbije week was de nacht van maandag 18 juli op dinsdag 19 juli, met een hotelbezetting van rond de 95%. Een gevolg van de recordtemperaturen die waren voorspeld voor het binnenland. Het wijst erop dat heel wat mensen uit voorzorg aan overnachting aan zee boekten, waar toch enkele graden minder warm weer werd voorspeld. Daarnaast hebben vermoedelijk heel wat dagtoeristen op zondag 17 juli beslist om alsnog een of twee nachten bij te boeken en langer aan zee te verblijven dan ze oorspronkelijk van plan waren. Voor de volledige Kust noteerde Westtoer zo’n 1,7 miljoen overnachtingen tijdens de afgelopen week (zondag tot en met zaterdag, zeven nachten).

Mooi en warm weer blijft extra troef

Voor de Kust en de toeristische ondernemers zijn de voorbije tien dagen, tussen 11 juli en 24 juli, dan ook absolute topdagen gebleken. Naast de vele verblijfstoeristen, waren er honderdduizenden dagtoeristen. Velen van hen kwamen ontspanning en verfrissing zoeken aan de kust, die daar tijdens warme zomerdagen de ideale plek voor blijft zijn. Ook voor de laatste week van juli worden nog zomerse dagen voorspeld. Westtoer raadt kustgangers aan de druktebarometer te raadplegen, om zo hun reis te plannen. Na een goed voorjaar ziet het er naar uit dat ook de eerste maand van de zomervakantie voor de toeristische sector aan de Kust een voltreffer wordt. Meer info: https://www.dekust.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.