Home > Verhuizen naar Nederland? Dit zijn de mogelijkheden (en regels)

Verhuizen naar Nederland? Dit zijn de mogelijkheden (en regels)

Geschreven op 20 februari 2023 om 09:18 door Mario De Wilde

Je zou zeker niet de eerste zijn die het boeltje inpakt en het wat noordelijker gaat zoeken. In Zeeuws-Vlaanderen zijn de huizen lekker goedkoop, het is er prima wonen en u kunt uw kinderen makkelijk in België op school laten zitten en uw huidige baan behouden. In Nederland zijn de regels rondom wonen en hypotheken natuurlijk wel wat anders dan in België. In dit artikel krijgt u uitleg over de voor Belgen gunstige situatie in Nederland.

Lagere rente en betaalbare huizen

Met name in de Nederlandse grensstreek zijn de huizenprijzen voordelig, ondanks de flinke stijgingen net na de coronaperiode. Inmiddels is dit weer gestabiliseerd en is het weer ouderwets voordelig om als Belg een woning in Nederland te kopen.

Een ander voordeel is dat de rente in Nederland lager is. Daardoor is het zowel voor starters als doorstromers een interessante optie om een hypotheek in Nederland af te sluiten. Bij uw maximale hypotheek berekenen kunt u er verder rekening mee houden dat het in Nederland is toegestaan om 100% van de koopsom te lenen. Dan nog heeft u wat eigen middelen nodig, maar veel minder dan in België.

Lagere aankoopkosten en fiscaal voordeel

Ook de aankoopkosten zijn in Nederland een stuk lager. De Nederlandse overdrachtsbelasting, dat zijn de registratierechten, makelaarskosten en notariskosten, komen bij elkaar aan slechts 2 procent van de koopsom. In België ligt dit op 10 procent.

Gaat u uw hypotheek berekenen, dan zult u ontdekken dat het fiscaal voordelig is om in Nederland te wonen. De hypotheekrente voor een eigen woning is namelijk aftrekbaar, waardoor u minder belasting betaalt.

Het maakt ook geen verschil of u in België blijft werken. Mocht u meer belasting moeten betalen omdat u in België werkt, dan krijgt u een deel van het verschil terug. Hoeveel compensatie u precies ontvangt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Populaire gebieden om te wonen

Veel Belgen hebben zich al net over de grens in Nederland gevestigd. Zoals gezegd is Zeeuws-Vlaanderen een populair gebied. Het is er rustig wonen, ook in het kustgebied. En het ziet er nu toch echt naar uit dat de Westerscheldetunnel binnen niet al te lange tijd tolvrij is, waardoor u ook gratis richting het noorden kunt. Ook de Brabantse grensstreek is geliefd. Het is er veel goedkoper wonen dan in Antwerpen, terwijl u wel dicht bij de stad woont. Zonder file is het misschien een kwartier rijden voordat u in Antwerpen bent. Er zijn eveneens veel Belgen die zich in Nederlands Limburg vestigen. Voor u als inwoner van West-Vlaanderen is dit wellicht minder aantrekkelijk, omdat u dan een eind van uw huidige huis gaat wonen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.