Home > Verduurzaming in de woningbouw staat nog in de kinderschoenen

Verduurzaming in de woningbouw staat nog in de kinderschoenen

Geschreven op 26 april 2024 om 07:03 door Mario De Wilde

Verduurzaming is een term die ook bij woningbouw een steeds grotere rol speelt. Bij het bouwen van huizen moet rekening worden gehouden met de uitstoot van CO2 om te voldoen aan Europese richtlijnen. Daardoor kan er niet zomaar overal worden gebouwd. Dat is een behoorlijk knelpunt, want er is een groot tekort aan woningen in veel Europese landen. In Nederland moeten er tot 2033 nog honderdduizenden woningen bij komen. In veel andere landen is dat niet anders. Bouwbedrijven doen hun best om zo duurzaam mogelijk te bouwen om op deze manier aan de strenge regels te voldoen.

Minder machines op diesel

Tot voor enkele jaren was de dieselmotor de heersende partij op een bouwplaats. Hijskranen, shovels en andere machines draaiden allemaal op diesel. Dat gold ook voor generatoren die stroom opwekken voor een KAESER compressor of andere apparaten. Maar dat is langzaam aan het veranderen. Steeds vaker zien we op de bouwplaats machines die zijn voorzien van een elektromotor. Dit heeft echter wel de nodige voeten in de aarde. Een dieselmotor kun je gemakkelijk van brandstof voorzien door de tank opnieuw te vullen. Maar voor een elektromotor zijn accu’s nodig. Die moeten worden opgeladen en daarvoor moet de capaciteit aanwezig zijn. Stroomvoorziening op een bouwplaats kan een probleem zijn als er onvoldoende capaciteit is op het stroomnet. Dan moeten de accu’s elders worden opgeladen en dat stuit al snel op een logistiek probleem.

Duurzame bouwmaterialen

Bij de productie van beton komt veel CO2 vrij. Daarom zoeken onderzoekers naar alternatieven die minder milieubelastend zijn. Er wordt vaker gebouwd met hout. Het gaat dan uiteraard om hout dat speciaal voor dit doel wordt gekweekt, er worden geen bossen voor gekapt die daar niet voor bedoeld zijn. Het hout moet aan specifieke eisen voldoen om geschikt te zijn voor bijvoorbeeld woningbouw. Ook hennep wordt ingezet bij woningbouw, onder meer als isolatiemateriaal. Het gaat daarbij om een ander soort hennep dan die waar cannabis van wordt gemaakt. De ontwikkelingen gaan gestaag, maar toch wordt er in de meeste gevallen nog altijd gebruikgemaakt van de welbekende bouwmaterialen die al tientallen jaren worden toegepast.

Bouwbedrijven blijven innoveren

Bij be.kaeser.com wordt voortdurend gezocht naar nieuwe oplossingen als het gaat om compressoren. Zij zijn, samen met veel andere vooruitstrevende bedrijven, in tal van landen actief om het duurzaam bouwen te promoten. Er moet nog veel gebeuren voordat de beslissende slag is gemaakt. Willen we de aarde leefbaar houden voor volgende generaties dan is dit echter wel hard nodig. Veel mensen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen of ze weigeren zich druk te maken over hoe het volgende generaties vergaat. Maar als er niets gebeurt, dan is de kans groot dat de aarde veel sneller dan we zouden willen onleefbaar wordt. Maar uiteraard is het niet alleen de bouwsector die hier een bijdrage aan kan en moet leveren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.