Home > Verbouwing in huis: de voor- en nadelen

Verbouwing in huis: de voor- en nadelen

Geschreven op 15 december 2022 om 17:11 door Mario De Wilde

Voldoet jouw woning niet meer aan al jouw wensen, door bijvoorbeeld ruimtegebrek? Dan heb je twee keuzes: verhuizen of verbouwen. Maar wanneer kies je dan voor verhuizen? En wanneer kies je voor verbouwen? Misschien twijfel je. Als je de voor- en nadelen in kaart brengt, wordt een keuze maken makkelijker.

Verbouwen

Ben je tevreden met de basis van je huis? Zoals de vaste eigenschappen van de tuin, en inhoud van het huis dan kan verbouwen een goede optie zijn. Een verbouwing kan in sommige gevallen ook veel geld kosten, je zult bijvoorbeeld machines moeten kopen of een container huren voor het afval die vrijkomt tijdens een verbouwing. Maar met een verbouwing kun je wel je woning aan je wensen aanpassen. Verbouwen kent allerlei voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voordelen

Eén van de voordelen is dat je woning door een verbouwing meer waard kan worden. Op een later moment, wanneer je gaat verhuizen, kun je hier weer van profiteren.

Een ander voordeel is dat je je woning energiezuiniger kan maken. Dit kan je op lange termijn een voordeel opleveren doordat de energierekening omlaag gaat. Daarnaast kun je bepaalde subsidies krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Door je huis te verbouwen in plaats van te verhuizen, blijf je wonen in je oude vertrouwde omgeving en maakt van je woning een nog comfortabelere plek.

Nadelen

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan een verbouwing. Naast het feit dat je kan profiteren van waardevermeerdering, kan het ook voorkomen dat je meer geld uitgeeft aan de verbouwing zelf dan dat je huis in waarde stijgt. De kosten kunnen namelijk snel oplopen bij een verbouwing. Denk aan alle materialen die je moet aanschaffen, zoals een bouwdroger huren. Dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn, je hebt er alleen geen financieel voordeel van als je in de toekomst je huis gaat verkopen. Een verbouwing financieren kan je doen met eigen geld, maar ook met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Sommige mensen nemen een tweede of een hogere hypotheek hiervoor.

Een ander nadeel is dat een verbouwing niet altijd toegestaan is. Als je het uiterlijk of de constructie van het huis wil aanpakken, zal je in veel gevallen toestemming moeten vragen, bijvoorbeeld van de gemeente. Daarnaast kan een verbouwing zorgen voor ongemak, denk hierbij aan geluidsoverlast, stof en stress.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.