Home > Veilig op de trappers in Brugge: fietssimulator laat werknemers verkeer ‘beleven’ in Virtual Reality

Veilig op de trappers in Brugge: fietssimulator laat werknemers verkeer ‘beleven’ in Virtual Reality

Geschreven op 28 mei 2019 om 13:50 door Mario De Wilde

In virtual reality de weg van of naar het werk afleggen: het kan dankzij de fietssimulator. Op dinsdag 28 mei stond zo’n simulator opgesteld in het auditorium van de OCMW-hoofdzetel in Ruddershove. De bedoeling? Fietsende werknemers bewust maken van gevaren op de weg én informeren over veilig fietsgedrag. Dagelijks verplaatsen honderden werknemers van OCMW Brugge zich met de fiets van of naar het werk. Dat is goed, onderstreept voorzitter Pablo ANNYS, maar voorzichtigheid blijft geboden. “De laatste jaren stellen we vast dat het aantal fietsongevallen op weg van of naar het werk, stijgt. Hetzelfde geldt voor dienstverplaatsingen met de fiets tijdens de werkuren. De drukte op fietspaden neem toe door de opkomst van de e-bike en omdat mensen het drukke autoverkeer ontzien. Werknemers kiezen dus vaker voor een duurzame verplaatsing, maar ook die verplaatsing houdt risico’s in”, aldus ANNYS.

De Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van het OCMW heeft samen met arbeidsongevallenverzekeraar ETHIAS de fietssimulator naar Ruddershove gebracht. Gedurende één dag konden medewerkers in virtual reality een parcours met hindernissen afleggen. Pablo ANNYS: “Op deze manier willen we fietsers sensibiliseren en bewust maken van de risico’s. Ze leren correct anticiperen op wat fout kan gaan. Tegelijk wijzen we ook de werknemers die zich met de auto verplaatsen, op de gevaren van interactie met kwetsbare weggebruikers. Veiligheidstips moeten de risico’s op een ongeval tot een absoluut minimum herleiden.”
Zo’n 55 werknemers testten hun rijvaardigheden dinsdag via die fietssimulator. “Deze actie maakt deel uit van een totaalpakket. We bezorgen onze medewerkers een fietsbrochure en bijkomende duiding via de verkeersquiz en filmpjes over veilig fietsen. Bovendien hebben we dit ‘event’ ook gekoppeld aan een fietsverwenmoment: wie met de tweewieler naar het werk kwam, kon vandaag gratis een klein onderhoud aan de fiets krijgen, een gratis hesje én een gezonde appel als tussendoortje. Ook dat is investeren in veiligheid en gezondheid”, besluit voorzitter ANNYS.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.