Home > Vaudeville in Knokke-Heist: gemeentebestuur neemt bronzen hazen van Barry Flanagan (waarde 21 miljoen) in beslag

Vaudeville in Knokke-Heist: gemeentebestuur neemt bronzen hazen van Barry Flanagan (waarde 21 miljoen) in beslag

Geschreven op 28 juni 2022 om 08:56 door Mario De Wilde

De 29ste beeldenwandeling Sculpture link, die deze zomer in Knokke-Heist zou te zien zijn, heeft een jammerlijk staartje gekregen. Tot midden augustus zouden in de kustgemeente zestien bronzen hazen te zien van de internationaal bekende kunstenaar Barry Flanagan. Het gaat om de grootste overzichtstentoonstelling met monumentale hazen van de Brit ooit. Hij slaagt er in om zijn bronzen sculpturen menselijke trekjes mee te geven. En net dat maakt de werken zo aantrekkelijk. Het was trouwens wijlen burgemeester Leopold Lippens die in 1997 de eerste bronzen haas van Flanagan naar Knokke haalde. Ondertussen is het iconisch beeld dat symbool staat voor de gastvrijheid van de gemeente voor de kunstenaar zelf die in 2009 overleed, straalt de haas vrijheid uit.

Organisator Alexander Tuteleers kwam de voorbije jaren al een paar keer in aanvaring met het gemeentebestuur van Knokke-Heist en liet de metershoge beelden in en rond het natuurgebied van het Zwin plaatsen. Hij had naar eigen zeggen een akkoord met de Dienst Natuur en Bos. Tijdens die plaatsing, een hele karwei met 23 mensen en zes vrachtwagens,  kwam de politie al eens vaststellingen doen maar er werd geen oordeel geveld. Tot afgelopen vrijdag de gemeente alle beelden kwam ontmantelen en -dixit het gemeentebestuur- naar een veilige plaats werd overgebracht. Tuteleers heeft het over een persoonlijke afrekening, het gemeentebestuur van Knokke-Heist over ‘het naleven van de reglementen en correcte aanbestedingen’. Wat er nu gaat gebeuren is heel onzeker. Het is ook een situatie waarbij niemand beter wordt en het imago van Knokke-Heist als kunstgemeente ook schade toebrengt. Wordt (inderdaad) vervolgd….

 

 

 

2 reacties

Bertrand Joris
Geschreven op 2022-07-30 18:46:50
Groot gelijk, mijnheer Tanghe, de gemeentelijke autoriteiten zouden in deze materie moeten bijgestaan worden voor advies door competente kunstliefhebbersen ! Er zijn er genoeg in Knokke.
Raymond Tanghe
Geschreven op 2022-07-30 16:57:44
Hoe kan een gemeente zo idioot handelen on een wereld topper tentoonstelling ontmantelen ? Het was een unieke opportuniteit voor de zogezegde kunst gemeente op de wereldkaart van kunst tentoonstellingen te plaatsen en bij dezer zowel de gemeente als tal van gallerijen te promoten Gewoon belachelijk

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.