Home > Vandalen rukken voor tweede keer net aangeplante struiken uit in Beverhoutsveld in Beernem

Vandalen rukken voor tweede keer net aangeplante struiken uit in Beverhoutsveld in Beernem

Geschreven op 9 mei 2024 om 20:59 door Mario De Wilde

In het voorjaar plantten arbeiders in opdracht van de gemeente Beernem jonge struiken en boompjes uit in enkele dreven in Beverhoutsveld. De aanplant vormde een onderdeel van het project Waterlandschap dat klimaatresistente landbouw en natuur wil bevorderen door het inrichten van houtkanten. Dat zijn groepjes van verschillende soorten bomen en struiken die elk op een ander tijdstip bloeien en verschillende bestuivers aantrekken. “Bedoeling van deze houtkanten is niet enkel om de biodiversiteit in het drevenlandschap te bevorderen; ze vormen ook een belangrijk middel om erosie te bestrijden”, legt milieuschepen Jan Vanassche uit.

Maar na nauwelijks een week, werden de jonge plantjes door één of meer onbekenden uitgerukt. Daarop besloot de gemeente om ze opnieuw aan te planten. “Maar voor de tweede keer op korte tijd hebben vandalen de planten uitgerukt. Het gaat hier over een oppervlakte van 1500m2. Meer nog, ze werden ook meegenomen om te verhinderen dat de gemeente ze zou heraanplanten”, vervolgt Jan Vanassche. “Het is duidelijk dat één of meer personen de goede verstandhouding tussen landbouwers en natuurbeheerders in onze gemeente op de helling wil zetten. Nochtans hebben beide partijen mekaar nodig, want zonder natuur verdwijnen ook allerlei dieren en bestuivers die nuttig zijn voor de landbouw”. Het vandalisme past wellicht ook binnen het huidige, gepolariseerde klimaat.

De percelen, die eigendom zijn van de gemeente waren uit pacht genomen, om ze na aanplant opnieuw ter beschikking te stellen van de Beernemse landbouwers. Dat wordt nu on hold gezet. Het is wachten tot het plantseizoen in het najaar. In afwachting van deze heraanplant zal de zone nu worden ingezaaid als bloemenrand. Het Beernems schepencollege heeft zich burgerlijke partij gesteld en heeft klacht ingediend bij de politie. Die zal een onderzoek instellen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.