Home > Vandaag ‘Lees Meer!’, boekenprogramma met Saskia de Coster, Yves Petry en Femke Vindevogel in Brugge

Vandaag ‘Lees Meer!’, boekenprogramma met Saskia de Coster, Yves Petry en Femke Vindevogel in Brugge

Geschreven op 2 juni 2019 om 10:27 door Mario De Wilde

In boekenprogramma Lees Meer! van de Openbare Bibliotheek Brugge interviewt VRT-journaliste Ann De Bie steevast drie auteurs over hun meest recente romans. Het Brugse Concertgebouw is zoals steeds de gastvrije locatie en boekhandel De Reyghere verloot ook nu weer van elke roman een exemplaar onder de aanwezigen. Deze voormiddag vanaf 11.00 uur gaat het om ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster, “De geesten” van Yves Petry en “Confituurwijk” van Femke Vindevogel. Tickets kun je reserveren op www.ticketsbrugge.be

Saskia de Coster stelt haar semi-autobiografische “Nachtouders” voor. Daarin gaan Saskia en Juli met hun zoontje van één jaar naar Canada, op bezoek bij Karl, de biologische vader van het zoontje. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl, haar schrijverschap. Is ze wel een echte moeder, als niet-biologische ouder? En kun je dat leren, een ouder worden?
Het boek werd een mix van dialogen, dagboekfragmenten, prozagedichten en slapstick. In Nachtouders zijn de personages menselijker dan in eerder werk van de Coster, maar haar typische humor en lyrisch vuur zijn gebleven.

Yves Petry, die in 2011 met zijn roman “De maagd Marino” nog de Libris Literatuur Prijs won, zal het hebben over zijn nieuwste boek “De geesten”. Daarin vertrekt Mark Oostermans na de pijnlijke breuk met zijn vriendin als derdewereldarts naar een vluchtelingenkamp in West-Afrika. Hij ontmoet er Jeroen Ullings, een ex-jezuïet met provocerende opvattingen over liefde, wetenschap, moraal en de verlichte medemens van tegenwoordig. De langverwachte nieuwe roman van Yves Petry werd een ideeënroman waarin Petry via zijn personages een maatschappijvisie verkondigt die tegen de schenen van de huidige tijdsgeest durft te schoppen.

Femke Vindevogel, die net op de grens tussen Jabbeke en Brugge woont, debuteerde met “Confituurwijk”. Het werd een schitterende, poëtische vertelling over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk; een ode aan de schoonheid van banale dingen. Het verhaal bewijst dat mensen in staat zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden, onder welke omstandigheden dan ook. Maar in recensies wordt naast het verhaal, toch ook vooral de schrijfstijl bejubeld: loepzuiver, treffende en originele beeldspraak, invoelend en humoristisch. Kortom, een literaire ontdekking die hoop geeft voor wat (hopelijk) nog volgt.

Concertgebouw Brugge (kamermuziekzaal)
zondag 2/6/19 om 11u
€ 9 / € 6 (Vrienden Biekorf) / € 5 (-26) / € 7,80 (65+)
reserveren: www.ticketsbrugge.be
i.s.m. Concertgebouw Brugge en Boekhandel De Reyghere

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.