Home > Vandaag is Brugge weer in de ban van de Heilig Bloedprocessie.

Vandaag is Brugge weer in de ban van de Heilig Bloedprocessie.

Geschreven op 30 mei 2019 om 08:04 door Mario De Wilde

Vandaag is Brugge weer in de ban van de Heilig Bloedprocessie. Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer de stoet en praalwagens door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van geloof. Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie.

Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de
profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische  tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen. Je kan eender waar gratis langs het parcours plaatsnemen. Je kan er ook voor kiezen een plaatsje op een zitbank of tribune te boeken. De processie gaat van start omstreeks 14.30 uur in de Dijver. De doortocht van de processie op elk punt van het parcours duurt ongeveer anderhalf uur. Afhankelijk van de plaats op het parcours, komt de processie dus eerder vroeger of eerder later voorbij. De processie eindigt om 17.30 uur. De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

www.bloedprocessiebrugge.be

De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

In 2019 bewandelt de Heilig Bloedprocessie het volgende parcours: Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinplein – Steenstraat – Zuidzandstraat – ’t Zand – Hauwerstraat – Maagdenstraat – Smedenstraat – ’t Zand – Noordzandstraat – Geldmuntstraat – Markt – Wollestraat – Oude Burg.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.