Home > Vandaag is Beernem 1 ha nieuw privaat bos rijker

Vandaag is Beernem 1 ha nieuw privaat bos rijker

Geschreven op 9 december 2018 om 13:41 door Mario De Wilde

Vandaag zondag 9 december is het de ‘Dag van de Boseigenaar’. Dan wordt Vlaanderen ook meteen 5,6 hectare bos rijker dankzij de inzet van particuliere eigenaars en de Vlaamse Bosgroepen. Zij organiseren deze namiddag namelijk vier plantacties op gronden van (toekomstige) boseigenaars. Met dit initiatief willen de Bosgroepen de vele boseigenaars in Vlaanderen in de kijker zetten en waarderen voor hun inspanningen om hun bossen goed te beheren. Door ook nieuwe bossen te planten, helpen deze mensen mee de broodnodige – maar stagnerende – bosuitbreiding voor Vlaanderen effectief te realiseren. Vlaamse Bosgroepen planten daarom vandaag meer dan 5 ha nieuw bos. In onze regio is er de Bosuitbreiding bij het Lindeveld te Beernem, Hulstlo 1a, tussen 13u30 en 16u30. Hier komt er 1 ha nieuw privaat bos bij waarbij wordt afgesloten met een hapje en drankje. Parkeren kan bij het PC Sint-Amandus, Reigerlostraat 10, Beernem.
Waarom bij private eigenaars?
Ongeveer 60% van het Vlaamse bosareaal is in privébezit. Deze groep mensen heeft zo een enorm potentieel: bossen zijn immers onmisbaar voor de natuur, het klimaat en onze eigen gezondheid. Deze maatschappelijke inzet is bijzonder en verdient erkenning en waardering. Dé boseigenaar bestaat echter niet: de ene beschermt vooral de natuurwaarden in het bos,
de andere legt meer de nadruk op houtproductie of maakt zijn bos toegankelijk voor het publiek. Ook voor de nodige bosuitbreiding kan de particulier een belangrijke rol spelen: dat bewijzen de meer dan 80 ha gronden die – via de Bosgroepen – klaar liggen om te bebossen. Meer info op http://www.ikwilbebossen.be.
Wie zijn de Bosgroepen?
Bosgroepen bestaan intussen al meer dan 15 jaar in Vlaanderen. Het zijn vzw’s die de private boseigenaars ondersteunen bij het duurzaam beheer van hun bos. Het systeem van de Bosgroepen is een bijzonder efficiënte en kostenbesparende manier van bosbeheer voor de overheid: in plaats van bos aan te kopen en te beheren, worden de boseigenaars geholpen om dit zelf te doen. De Bosgroepen worden daarom financieel ondersteund door de provincies en Vlaanderen. Met een minimum aan middelen realiseren zij belangrijke acties in private bossen, ze zijn daardoor dé referentie voor privébos in Vlaanderen. Op dit moment vertegenwoordigen de 11 Vlaamse Bosgroepen ongeveer 13.000 leden die samen meer dan 55.000 hectare bos beheren. 2/3de van deze leden bezit een bos dat kleiner is dan 1 ha. Dit succes is het gevolg van de participatieve en respectvolle aanpak van de Bosgroepen.
Meer informatie op www.bosgroepen.be.
Contactpersoon
Voor de Koepel van Vlaamse bosgroepen: West-Vlaanderen – Jan Goris – 0472 63 14 02

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.