Home > Vanavond koken koks van Hostellerie Saint-Nicolas in Ieperse Stadsschouwburg

Vanavond koken koks van Hostellerie Saint-Nicolas in Ieperse Stadsschouwburg

Geschreven op 15 oktober 2020 om 16:59 door Mario De Wilde

Franky en Michael Vanderhaeghe van het tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint-Nicolas gaan in een kookdemonstratie aan de slag met honderd jaar oude recepten. Die recepten ontlenen ze aan de tentoonstelling ‘herSTELLINGEN. Terugkeer van het socioculturele leven in Ieper’ die momenteel loopt in het Yper Museum. De kookdemo vindt plaats in de Ieperse Stadsschouwburg op donderdag 15 oktober om 19 uur.

Twee topchefs

Met deze geschiedenis en kennis trok het Yper Museum naar de chefs van Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge, één van de beste restaurants van het land. Franky Vanderhaeghe heeft al decennia lang twee Michelinsterren op zak en zijn beloftevolle zoon Michael won – als eerste Belg ooit – de prestigieuze wedstrijd ‘Jeune Talent Disciples D’escoffier’. Dat is één van de belangrijkste wedstrijden voor jonge chefs ter wereld. Je kan het vergelijken met het winnen van een wereldkampioenschap wielrennen of voetbal. Vorig jaar verkoos VLAM hem ook tot ‘viskok van het jaar 2019’. Michael leerde de knepen van het vak in diverse sterrenzaken in Europa én bij zijn vader.

De topkoks en het museum vonden elkaar en werkten een unieke demonstratie uit waarbij ze oude recepten een moderne twist geven. Recepten die het Yper Museum vond in kookboeken van de jaren twintig en receptenschriftjes uit de eigen onderwijscollectie. Als je naar de recepten uit deze periode kijkt, valt op dat ze lokale ingrediënten gebruiken en de recepten vaak elementair zijn. De gelijkenissen met de gastronomie van vandaag zijn frappant. Toen was het uit noodzaak, vandaag keren chefs uit eigen beweging terug naar de basis, naar échte smaken en lokaal geteelde ingrediënten. Deze kookdemonstratie legt mooi de verbinding tussen de twee periodes uit de Ieperse geschiedenis. De koks maken tijdens de demonstratie in de stadsschouwburg sterrengerechten van onder meer ‘verloren brood’, ‘aardappelsoep’, ‘stokvisch’, ‘eieren met paraplusaus’, ‘worst en rode kool’ of ‘het beste van de Noordzee’.

Schepen van musea Dimitry Soenen: “Koken is kunst bij Franky en Michael Vanderhaeghe. Alleen daarom al is de link met het Yper Museum evident. Maar het is meer dan dat: de chefs vinden het een uitdaging om linken te leggen met de geschiedenis van onze streek. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Het gaat zichtbaar om pure liefde voor het ‘culinaire erfgoed’ van hun stad. Het feit dat de chefs ook opgroeiden in de Lakenhallen – waarin het Yper Museum nu huist – maakt het extra speciaal. Opa Frans was er jarenlang conciërge en bode. Het wordt een topavond!”

PRAKTISCH 15 oktober 2020 om 19u https:www.ypermuseum.be

Stadsschouwburg, Vandenpeereboomplein, Ieper https://www.facebook.com/ypermuseum/

Mondmaskers verplicht.

Foto’s © Yper Museum

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.