Home > Vanaf maandag 12 september start Brugge met vaccinatiecampagne herfstbooster tegen coronavirus

Vanaf maandag 12 september start Brugge met vaccinatiecampagne herfstbooster tegen coronavirus

Geschreven op 25 augustus 2022 om 11:05 door Mario De Wilde

Op maandag 12 september zullen de eerste prikken voor de herfstbooster worden gezet in de vaccinatiecentra, en dus ook in Brugge. Het doel is om de risicogroepen al voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest tegen 1 november. Iedereen zal dus in september of in de eerste helft van oktober een uitnodiging ontvangen.

Volgorde van vaccinatie

Eerst komt prioriteitengroep 1 aan de beurt. Die groep bevat mensen die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting en de zorgverstrekkers. Voor hen is de herfstbooster aanbevolen. Het gaat dus om iedereen vanaf 65 jaar. Ook de 80-plussers die aan het begin van de zomer al een tweede booster hebben gekregen wordt aanbevolen om zich in de herfst opnieuw te laten vaccineren. Zij moeten wel minstens drie maanden wachten vooraleer ze een nieuwe boosterprik kunnen krijgen. Wie recent besmet is, moet minstens twee weken wachten. Ook mensen met een verzwakt afweersysteem en zorgverleners krijgen voorrang op een herfstbooster. Ook voor hen wordt het vaccin aanbevolen. De uitnodigingen zullen verlopen in volgorde van leeftijd van oud naar jong.

Daarna volgt prioriteitengroep 2a (50-65 jaar) en 2b (18-49 jaar). Hieronder worden alle Vlamingen tussen 18 en 65 jaar uitgenodigd, van oud naar jong. Voor hen is de herfstbooster een vrijblijvend aanbod en geen aanbeveling met uitzondering voor huisgenoten van kwetsbare mensen, zwangere vrouwen, mensen tussen 50 en 64 jaar die kampen met obesitas, die roken of veel alcohol consumeren en mensen die gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten, longziekte, diabetes.

Uitnodiging

De uitnodiging gebeurt net als vorige keer per brief en (als je bent ingeschreven) elektronisch via My eBox, Mijn Burgerprofiel of per e-mail. De eerste uitnodigingen zullen vanaf 24 augustus 2022 de deur uitgaan. Burgers kunnen zich vanaf nu ook opnieuw inschrijven op een reservelijst via QVAX (www.qvax.be). Zo kunnen ze eventueel sneller worden opgeroepen als iemand anders bijvoorbeeld niet komt opdagen in het vaccinatiecentrum.

Type vaccin

Er wordt opnieuw gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Beide fabrikanten hebben intussen een vaccin klaar dat aangepast is aan de omikronvariant. Verwacht wordt dat van bij de start van de vaccinatiecampagne op 12 september gevaccineerd zal mogen worden met de aangepaste vaccins. Burgemeester Dirk De fauw: “Vanaf maandag 12 september vaccineren we opnieuw op volle kracht in het vaccinatiecentrum in B-Park (Blankenbergse Steenweg 420). We vaccineren van maandag tot en met zaterdag, telkens van 11.00 tot 19.00 uur. We verwachten tot 1.200 Bruggelingen per dag.”

Info

Alle algemene info rond de herfstbooster is terug te vinden op www.laatjevaccineren.be. Lokale info over de herfstbooster is terug te vinden op www.brugge.be/vaccineren. Ook de vaccinatielijn in Brugge staat opnieuw paraat en kan gecontacteerd worden op 050 44 80 00.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.