Home > Vanaf a.s. maandag hebben Knokke, Damme en Sijsele er drie trajectcontroles bij

Vanaf a.s. maandag hebben Knokke, Damme en Sijsele er drie trajectcontroles bij

Geschreven op 28 maart 2024 om 07:04 door Mario De Wilde

In de politiezone Damme/Knokke-Heist treden vanaf maandag 1 april twee trajectcontroles in werking. In Knokke-Heist gaat dit om de trajectcontrole in de Westkapellestraat, in Damme betreft het de installatie in de Weststraat. “De komende dagen gebruiken we actief om bestuurders te sensibiliseren, vanaf 1 april 2024 volgen boetes bij overschrijding van de trajectsnelheid”, zegt korpschef Steve Desmet.

Gewijzigde snelheid Weststraat
Op de twee trajecten is een snelheidsregime van 70 kilometer per uur van kracht. Dit betekent dat de snelheidslimiet in de Weststraat tussen Vivenkapelle en Moerkerke wijzigt. De snelheid van 50 km per uur ter hoogte van het Wonderjaar verdwijnt. Eind deze week verwijdert het stadbestuur de verkeersborden.

De trajectcontrole in de Westkapellestraat ligt tussen de Nieuwstraat en de Hulststraat. Ook hier geldt de maximumsnelheid van 70 km per uur. “Een trajectcontrole werkt efficiënter dan een flitscamera”, zegt korpschef Steve Desmet. “Veel bestuurders remmen ter hoogte van een flitspaal af, maar drijven daarna de snelheid opnieuw op. Op locaties met een trajectcontrole respecteren de bestuurders over een langere afstand de toegelaten snelheid wat de veiligheid ten goede komt.”

Het Vlaams Gewest maakt van de gelegenheid gebruik om ook haar trajectcontrole op de N9 tussen Maldegem en Sijsele op maandag 1 april te activeren. Ook hier geldt een maximumsnelheid van 70 km per uur. Deze trajectcontrole staat er al een aantal jaren maar was blijkbaar nog niet in werking.

Hoe werkt een trajectcontrole
Een trajectcontrolesysteem maakt in totaal twee foto’s: een foto wanneer de wagen voorbij de eerste camera rijdt en een foto wanneer de wagen langs de tweede camera passeert. Dankzij de nummerplaatherkenningssoftware kan het computersysteem de foto’s aan elkaar linken. Er volgt een snelheidsboete als de gemiddelde snelheid hoger ligt dan de toegelaten snelheid. Dankzij de nummerplaatherkenningssoftware kan het politieteam op deze locaties ook geseinde wagens detecteren.

Samen met het stadsbestuur van Damme en het gemeentebestuur van Knokke-Heist blijft de politiezone hard inzetten op verkeersveiligheid. “We roepen bestuurders op om de maximumsnelheid overal te respecteren en onnodige verkeersboetes te vermijden. Overdreven snelheid blijft een van de oorzaken voor verkeersongevallen en verkeersonveilig gedrag.”
De verwerking van de snelheidsovertredingen binnen de nieuwe trajectcontroles gebeurt door het gewestelijk verwerkingscentrum (GVC) te Gent waarmee de politiezone Damme/Knokke-Heist een protocolakkoord heeft afgesloten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.