Home > Vanaf 5 november keert de wekelijkse markt van Harelbeke terug naar marktplein

Vanaf 5 november keert de wekelijkse markt van Harelbeke terug naar marktplein

Geschreven op 5 oktober 2020 om 12:03 door Mario De Wilde

De stad Harelbeke schakelt een versnelling hoger. Na het opleveren van de vernieuwde Leieboorden in het voorjaar gaat de focus nu naar het hart van de stad en het nieuwe Marktplein. De werken vorderen goed en de afwerking van ons marktplein komt nu heel dichtbij. Het plein, dat tussen de gebouwen van ‘De Nieuwe Markt’ en de Sint-Salvatorkerk ligt, maakt de verbinding tussen de Leie en de Marktstraat en moet dé plaats worden voor beleving in de stad.

Het eerste wapenfeit sluimerde al even maar is nu officieel. Onder de noemer ‘Kerekewere’ keert de wekelijkse markt na meer dan vier jaar terug naar het hart van de stad. De marktkramers nemen vanaf donderdag 5 november terug hun vertrouwde plaats in onder de kerktoren.

Tijs Naert, schepen van openbare werken, kijkt met een trotse blik naar het vernieuwde centrum: “We weten dat veel inwoners smachten naar het einde van de werken en die zijn nu eindelijk ook in zicht. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan het marktplein zelf.Binnenkort worden de gebouwen van ‘De Nieuwe Markt’ met bijhorend binnenplein opgeleverd. Op dat binnenplein komt een parking met veel groenpartijen en rondom de markt voorzien we voldoende fietsenstallingen. Samen met de groene elementen en waterpartijen op en rond het Marktplein zijn we er van overtuigd dat ons centrum opnieuw een plek wordt waar men graag vertoeft.”

Ook schepen van economie Kathleen Duchi is heel tevreden: “We zijn blij dat we de -meer dan 70- marktkramers terug kunnen verwelkomen in ons centrum. De wekelijkse markt is al decennialang een traditie in Harelbeke en lokt volk van ver buiten onze stadsgrenzen. Het is en blijft één van de grootste en meest bezochte markten van onze provincie en we zijn dan ook terecht fier dat de markt terugkeert naar het vernieuwde Marktplein.”

Ook om de coronaveiligheidsmaatregelen te respecteren is de terugkeer een goeie zaak. Burgemeester Alain Top: “Op het nieuwe Marktplein creëren we verschillende in- en uitgangen waar stewards de bezoekers opwachten om ze te wijzen op de mondmaskerplicht en waar ze de handen kunnen ontsmetten. Uiteraard zorgen we qua animatie steeds voor coronaveilige acts zodat we én optimaal genieten van de nieuwe marktformule én de veiligheid te allen tijde bewaken.”

De handelaars krijgen een feestpakket van het handelscomité en kunnen zo de marktkramers welkom heten én marktbezoekers hun zaak laten opmerken. De terugkeer gaat gepaard met een wedstrijd die een kruisbestuiving is tussen de lokale handel en horeca enerzijds en de marktkramers anderzijds. Consumenten krijgen bij een aankoop bij een handels- of horecazaak een bon (op een flyer, broodzak, bierkaartje of onderlegger) en kunnen die ingevuld deponeren in de wedstrijdurne op de eerste nieuwe marktdag op donderdag 5 november 2020. Daarbij maken ze kans op prachtige prijzen zoals een verblijf tussen de dieren in Paira Daiza, een elektrische fiets, een reischeque van 500 euro, abonnementen op Plopsaland of Bellewaerde, filmtickets… De volledige prijzenpot vind je op www.oarelbekeweireldstad.be.

Dat het de stad menens is om het Marktplein nieuw leven in te blazen blijkt uit de premieverhoging die je krijgt als je jouw handels- of horecazaak start in één van de panden van ‘De Nieuwe Markt’. De coronapandemie maakte de verkoop en/of verhuur van de panden niet gemakkelijker, hoewel de locatie nochtans uniek is om een zaak te starten. Om vooral jonge, dynamische starters alle kansen te geven, betaalt de stad het eerste jaar 50% van de volledige huur terug. Op die manier huur je al een pand vanaf 450 euro per maand. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Peter Ronsse van Immogra.

Dat het Marktplein het middelpunt van de beleving moet worden in Harelbeke wordt duidelijk wanneer schepen Dominique Windels aanvult: “Tijdens de kerstvakantie vindt voor de allereerste keer een wintermarkt plaats op het plein met een ecologische schaatspiste voor kinderen. De chalets waarin onder andere plaats is voor een winterbar, worden ingevuld door de lokale handel, horeca en verenigingen. Amusement gegarandeerd en opnieuw een unieke kans voor onze economie en het verenigingsleven. Volgend jaar plannen we een pak leuke activiteiten om onze citymarketing rond Oarelbeke Weireldstad nog meer uit te spelen en bewoners het nieuwe centrum te laten (her)ontdekken, waaronder de feestelijke opening van de volledige site die we – omwille van de COVID-19-pandemie – pas in voorjaar 2021 doen.

Meer info over de wedstrijd ‘Kerekewere’ vind je op www.oarelbekeweireldstad.be. Informatie of interesse in één van de handelspanden op ‘De Nieuwe Markt’ kan je uiten bij Peter Ronsse van Immogra: peter@denieuwemarkt.com of 0495 511 391.

 

1 reactie

Claudine Viaene
Geschreven op 2020-11-04 15:28:45
Ik ben heel tevreden het oude ritme van de markt terug te kunnen vinden in het centrum . Een bezoek zal ons meteen kennis doen maken met de vernieuwingen alom.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.