Home > Vanaf 1 maart geen bemande loketten meer in het weekend in station Knokke-Heist

Vanaf 1 maart geen bemande loketten meer in het weekend in station Knokke-Heist

Geschreven op 2 februari 2024 om 08:59 door Mario De Wilde

Van de drie treinstations in Knokke-Heist (Heist, Duinbergen en Knokke) kun je enkel nog in Knokke terecht voor de aankoop van een treinticket en/of persoonlijke inlichtingen aan het loket en dit dagelijks van 7.45 uur tot 15 uur. Omdat een aantal gemeentelijke diensten klachten van burgers kregen dat op dinsdagmorgen 30 januari 2024 de loketten toch gesloten waren, informeerde de gemeentelijke dienst Mobiliteit bij de NMBS naar de reden daarvan. De spoorwegmaatschappij liet het gemeentebestuur weten dat wegens ziekte van een medewerker het loket op die bewuste voormiddag inderdaad voor een korte periode tussen 9 en 10 uur gesloten was. De NMBS verontschuldigt zich dan aan de betrokken reizigers voor dit ongemak.

Vanaf 1 maart geen bemande loketten meer in het weekend
“Vanaf 1 maart 2024 worden de openingsuren wel aangepast” merkt de NMBS op. Dan zullen de loketten van het station Knokke op weekdagen slechts open zijn tussen 7.30 en 10.45 uur. Op zaterdag en zondag zullen de loketten voortaan niet meer geopend zijn. We stellen immers vast dat de beperkte groep reizigers die er nog voor kiezen om hun biljet aan het loket aan te kopen, dit grotendeels doen binnen dezelfde tijdspannes. Vandaar deze wijzigingen in de openingsuren. Vandaag wordt nagenoeg 90% van alle tickets gekocht aan de ticketautomaten of via de website of app van NMBS, tegenover slechts 10% aan het loket” aldus de NMBS.

Nefast voor oudere bevolking, personen met beperking en toeristen
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist betreurt ten zeerste deze verdere afbouw van de persoonlijke dienstverlening aan het loket. Knokke-Heist met zijn oudere bevolking waarvan een groot deel geen toegang heeft tot het internet, heeft nood aan een uitgebreide fysieke dienstverlening. Ook treinreizigers met een beperking moeten op deze manier een belangrijk eerste aanspreekpunt missen om begeleid te worden bij het opstappen. Voor toeristen uit binnen- en buitenland is een onbemand station een kille en onbehaaglijke eerste verwelkoming van hun vakantiebestemming. Voor vandalen vormt een dergelijk gebouw dan weer een ideale aantrekkingspool om publiek patrimonium te vernielen en te besmeuren met graffiti.

Omgevormd station van Heist tot jeugdcentrum als inspiratiebron voor NMBS
“We beseffen dat we als gemeentebestuur onvoldoende druk kunnen zetten op het management van de NMBS om terug te komen op hun beslissing om de openingsuren van de loketten in het treinstation van Knokke drastisch in te perken. Op korte termijn kan dit mogelijks een financieel voordeel opleveren maar permanent inleveren op de kwaliteit en het comfort van het openbaar vervoer lijkt ons geen efficiënte langetermijnstrategie. Wij hopen als gemeente binnen enkele jaren met het aangekochte stationsgebouw van Heist dat we zullen omvormen tot een bruisend jeugdcentrum, te kunnen bewijzen dat een doorleefd gebouw vlak aan de sporen ook voor de treinreizigers een extra troef vormt qua veiligheid en algemeen welbevinden. Hopelijk kan dit op termijn ook voor de NMBS inspirerend werken om van het eindstation Knokke opnieuw een kwalitatief bemand onthaalcentrum te maken, Knokke-Heist waardig” aldus het college van burgemeester en schepenen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.