Home > Vanaf 1 januari opnieuw busverbinding tussen Waregem en Dentergem

Vanaf 1 januari opnieuw busverbinding tussen Waregem en Dentergem

Geschreven op 10 juni 2020 om 11:48 door Mario De Wilde

Reeds sinds de jaren 80 werd er aangedrongen door het gemeentebestuur om een busverbinding te krijgen met Waregem. Al die jaren bleven diverse pogingen zonder resultaat. Nu komt daar toch verandering in. Via het decreet basisbereikbaarheid heeft Vlaanderen de lokale besturen de kans gegeven om het openbaar vervoer mee vorm te geven. In overleg met verschillende steden en gemeenten behorende tot de vervoerregio Roeselare gewerkt aan een optimalisatie van het openbaar vervoer. Dit rekening houdende met het opgelegde budget van net geen 14 miljoen euro voor de ganse regio, wat eerder beperkt is in vergelijking met andere regio’s. Dit overleg is nu afgerond en heeft geresulteerd in een voorlopig akkoord tussen de gemeenten van de vervoerregio, dat nog bekrachtigd moet worden door de Vlaamse Overheid. Voor Dentergem concreet betekent dit dat er 2 lijnen door de gemeente zullen trekken.

Voor Lijn 53 zijn we er in geslaagd om die op te waarderen want deze lijn zal in de toekomst (vanaf 2021) Tielt met Waregem verbinden, dit volgens haltes Tielt – Kanegem – Aarsele – Dentergem – Markegem – Wakken – Sint-Baafs-Vijve – Waregem.
Deze lijn zal in de werkweek/schoolweek voorzien zijn van een basisfrequentie van 1 uur (zowel heen als terug), met extra bussen tijdens de spitsuren ’s morgens en ’s avonds. De zaterdag wordt een frequentie van alle 2 uur voorzien en de zondag geen. Concreet betekent dit dat er voor de huidige lijn Tielt-Kortrijk in de werkweek 9 ritten heen en terug waren en dat dit opgewaardeerd wordt naar 13 ritten heen en terug, maar dus met eindhalte Waregem.

Indien naar Kortrijk gereisd moet worden zal dus in Waregem een overstap dienen te gebeuren. Op zaterdagen reed de huidige lijnbus niet en dit zal nu 8x heen en 8x terug worden.
Voor de bestaande Lijn 73 verandert er niet veel. Deze zal van Tielt naar Deinze gaan zoals nu ook met onder andere haltes in Dentergem en Oeselgem (Vierschaar). Wel zullen in plaats van 4 bedieningen Tielt-Deinze en 3 Deinze-Tielt in beide richtingen 5 ritten voorzien worden dit enkele op de weekdagen. In het weekend rijdt deze lijn dus niet, net als in de huidige configuratie.

Voor de correcte info naar vertrek en aankomsttijden, verwijzen wij naar latere berichtgeving van De Lijn, vermoedelijk in het najaar van 2020. De effectieve uitrol van deze vernieuwde lijnen is voorzien in het begin van 2021.

1 reactie

Marc Callens
Geschreven op 2020-06-20 21:50:17
Er circuleren tegenstrijdige in de media over de startdatum van de nieuwe dienstregeling Tielt-Waregem. Sommige media spreken over december 2021, andere over 1 januari 2021. Wat is de voorziene startdatum?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.