Home > Van vrijdag tot zondag Archeologiedagen en dit kan je allemaal in onze provincie ontdekken

Van vrijdag tot zondag Archeologiedagen en dit kan je allemaal in onze provincie ontdekken

Geschreven op 23 mei 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Komende vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 vinden de jaarlijkse Archeologiedagen plaats, de hoogdagen van alles wat met archeologie te maken heeft in Vlaanderen. De Provincie West-Vlaanderen staat samen met de andere provincies in voor de organisatie, in samenwerking met de Vereniging voor Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum voor Vlaamse Archeologie (FVA). Tientallen partners hebben samen gezorgd voor activiteiten over heel Vlaanderen, waarvan 30 in West-Vlaanderen.

Leer van experts
Ervaren archeologen en gidsen nemen je mee van mottes tot archeologische sporen van WOI op Bellewaerde Ridge en van het Geopark Schelde Delta tot archeologisch Damme. Laat je rondleiden op één van de tentoonstellingen of op de opgravingen aan het Fort van Beieren (Koolkerke), de Sint-Laurentiuskerk (Zedelgem) of het Vroonhof (Poperinge). Of laat je eigen vondst determineren in Waarmaarde (Avelgem). Als het actiever mag zijn trek je je wandelschoenen aan, spring je op de fiets of beklim je de toren van de Sint Annakerk in Sint Anna ter Muiden (NL).

Workshop met legoblokjes
Tussen 17 mei en 19 juni wordt de leeszaal van de bibliotheek in Kortemark omgetoverd door de expo ‘Bult in zicht’. Deze reizende expo brengt je terug in de tijd en je ontdekt er de fascinerende wereld van middeleeuwse mottekastelen. Deze versterkingen uit aarde en hout waren het statussymool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis. Een LEGO®-master bouwde een prachtig mottekasteel, dat je op de expo zelf kan bewonderen. Hij geeft je een rondleiding doorheen de expo en toont je daarna in deze workshop hoe je best aan de slag gaat met de legoblokjes.

Tal van andere activiteiten
Er valt hiernaast nog heel wat te beleven in onze provincie, zoals tal van lezingen, een middeleeuws festival en heel wat workshops. Op vrijdag 24 mei kan je in het provinciehuis Boeverbos in Brugge de expo ‘Gif mo Goaze’ bezoeken. Tussen 2014 en 2016 werd een 80 km lange archeologische opgraving uitgevoerd voor een nieuwe Fluxys-aardgasleiding van Alveringem tot Maldegem in West-Vlaanderen, waarbij meer dan 200 nieuwe vindplaatsen werden ontdekt die inzicht gaven in duizenden jaren menselijke bewoning, van de steentijden tot de wereldoorlogen. De vondsten zijn te bezichtigen in de reizende tentoonstelling. Foto VUB Press

Voor alle bezoeken in West-Vlaanderen klik je op deze link

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.