Home > Van een kattitude gesproken: in Brugge wil men huiskatten sneller laten steriliseren

Van een kattitude gesproken: in Brugge wil men huiskatten sneller laten steriliseren

Geschreven op 8 februari 2024 om 07:14 door Mario De Wilde

Onder de noemer ‘Verander je Kattitude’ wil de stad Brugge eigenaren aanmoedigen om hun huiskatten te laten steriliseren. In 2022 werd een proefproject opgestart waarbij mensen met een beperkt inkomen hiervoor een financiële tussenkomst kunnen krijgen. In een eerste fase was dit enkel voor mensen met een leefloon of in schuldbemiddeling. Voortaan komen ook Bruggelingen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in aanmerking voor een toelage.

Het stadsbestuur van Brugge zet zich actief in om het aantal zwerfkatten te doen afnemen. “Enerzijds sensibiliseren we eigenaars rond de sterilisatieplicht. Anderzijds voeren we samen met het Blauwe Kruis en andere dierenwelzijnsorganisaties heel wat vangacties uit op het openbaar domein” zegt Mathijs Goderis, schepen van dierenwelzijn. Ondanks een dalende trend blijven de cijfers hoog en is een actieve inzet nog steeds noodzakelijk. Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis legt uit: “De voorbije jaren werden nog steeds honderden zwervende katten en kittens gevangen en gesteriliseerd op Brugs grondgebied. In 2022 vingen we zo’n 250 zwervertjes. Dat is aanzienlijk minder dan de 443 van het jaar daarvoor. Voor 2023 zijn de cijfers nog niet volledig. Een voorzichtig positief resultaat van onze acties. Maar elke zwerfkat is er een teveel. Huiskatten steriliseren blijft de meeste diervriendelijke maatregel om de zwerfkattenpopulatie en het bijbehorende dierenleed aan te pakken.”

“Met ons sterilisatieproject willen we gezinnen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming motiveren om hun huiskatten te laten steriliseren. De aanvrager betaalt 50% van de effectieve kost. De stad Brugge betaalt het verschil aan de dierenarts via de vereniging Beestjes in Nesten vzw. Voor Bruggelingen die een leefloon hebben of in schuldbemiddeling zitten blijft de financiële tussenkomst 85% van de effectieve kost. Sinds de start van het project werden al een dertigtal katten gesteriliseerd.”

Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys is alvast tevreden: “Via dit project kunnen mensen die het financieel moeilijker ook voldoen aan de wettelijke sterilisatieplicht. Deze ingreep is best prijzig en blijkt voor velen een drempel te zijn. Gemiddeld 31% van de huishoudens heeft een kat en in Brugge krijgen 8500 Brugse huishoudens een verhoogde tegemoetkoming. Met deze uitbreiding kunnen we dus heel wat mensen helpen.”

Het sterilisatieproject is een samenwerking van de stad Brugge met de vereniging Beestjes in Nesten vzw. Beestjes in Nesten vzw staat in voor de behandeling van de aanvraag, de toekenning en uitbetaling van de toelage. Per gezin kan voor maximaal twee huiskatten een financiële tussenkomst aangevraagd worden. Meer informatie: www.brugge.be/steunkattensterilisatie

Alle info vind je in de toelichtingsbrief bij het project voor de sterilisatie van huiskatten van Brugse inwoners met een beperkt inkomen op www.brugge.be/steun-kattensterilisatie of contacteer de vereniging Beestjes in Nesten vzw.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.