Home > ‘Van de bergen tot de zee’ is nieuw toeristisch thema in de Westhoek

‘Van de bergen tot de zee’ is nieuw toeristisch thema in de Westhoek

Geschreven op 27 februari 2019 om 10:14 door Mario De Wilde

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert een hele reeks toeristische nieuwigheden in de Westhoek. De komende jaren wordt gewerkt met verhaallijnen en themajaren. Het thema voor 2019 is ‘Van de bergen tot de zee’. De bekende streekpocket bestaat 20 jaar en presenteert een 130-tal adressen. Nog nieuw zijn de twee uitkijkpunten in Zonnebeke en Veurne. Fietsers in de Westhoek kunnen vanaf eind maart grensoverschrijdend fietsen op het eerste fietsnetwerk in Frans-Vlaanderen. Met een streekmenu op kindermaat richt de Westhoek zich op families met kinderen. Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: “Het nieuw toeristisch thema ‘Van de bergen tot de zee’ illustreert de toeristische sterke van de Westhoek: de rust, het gevarieerde landschap en de actieve beleving. De vele invalshoeken en vooral ook de authenticiteit spreken een brede doelgroep aan. Met inspirerende verhalen en een eigentijds aanbod zal de Westhoek zich ook dit jaar kunnen onderscheiden”.

Van de bergen tot de zee

Met de nieuwe campagne ‘Van de bergen tot de zee’ presenteert de Westhoek de rijke landschapsbeleving in de streek. Vanuit Heuvelland tot de polders, vanuit dorpen en steden tot de badplaatsen langs de Westkust: tientallen verhalen vertellen over de bijzondere landschappen en de authentieke sfeer. Ook bezienswaardigheden, logeeradressen, de unieke adressen om lekker te tafelen, de typische cafeetjes en enkele ambassadeuren zijn een inspiratiebron om de Westhoek te bezoeken. Met dronefotografie is gezorgd voor nieuw beeldmateriaal dat ingezet wordt voor offline en online promotiecampagnes.

20 jaar streekpocket

De streekpocket ‘de grote goesting’ (nog altijd een beetje gekend als ‘de Westhoekjes’) bestaat 20 jaar. De nieuwe streekbijbel telt 240 pagina’s en heeft een oplage van 50.000 exemplaren. De gratis pocketuitgave presenteert meer dan 130 grote en kleine adressen om te ontdekken. Naast bezienswaardigheden, attracties en musea zijn een hele reeks authentieke adressen vermeld waar bezoekers de echte couleur locale van de Westhoek kunnen ontdekken. Voor de 20ste verjaardag van de pocket is een speciale editie uitgebracht met hardcover. Nog nieuw zijn de gratis kaarten ‘grenzeloos genieten’ en ‘de groote oorlog in de Westhoek’, telkens op 50.000 exemplaren.

Streekmenu op kindermaat

De Westhoek K(a)D(ee)s (stripfiguurtjes Jaek en Nink) doen hun intrede in een tiental kindvriendelijke restaurants. Bezoekers krijgen er vanaf de paasvakantie een KD-gazette met streekmenu op kindermaat en spelletjes. Een KD-kinderjury gaat op pad om de menu’s in de restaurants te beoordelen. De bevindingen van de jury worden vermeld in de toeristische promotie bij families.

Nieuwe uitkijkpunten

Westtoer presenteert dit voorjaar nieuwe uitkijkpunten binnen het project ‘Horizon 2025’. Op 6 april opent het nieuwe uitkijkpunt in de OVL-kerk van Zonnebeke de deuren. Het biedt een prachtig zicht op het voormalige frontlandschap. Op de tussenverdiepingen wordt een tentoonstelling voorzien met informatie over de geschiedenis van Zonnebeke. Deze zomer wordt de St.-Niklaastoren in Veurne toegankelijk. De toren biedt een schitterend zicht op de grote markt van Veurne maar ook op de polders, de zee en zelfs Frans-Vlaanderen.

Grensoverschrijdend fietsen

Op 29 maart opent het eerste Franse fietsnetwerk dat naadloos aansluit op het fietsnetwerk van de zuidelijke Westhoek. Op die manier zal er grensoverschrijdend kunnen worden gefietst van de Westhoek naar Frans-Vlaanderen. De lay-out van deze kaarten en de bewegwijzering is dezelfde als in West-Vlaanderen. De kaarten kunnen aangekocht worden bij de diensten van toerisme in Frankrijk en in de Westhoek. In het kader van het project ‘the homeland of cycling’ wordt de fietsroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’ uitgebreid. Het wordt een route voor wielertoeristen over de steile hellingen van onze bergen en door Ieper, in het spoor van de klassieker Gent-Wevelgem/In Flanders Fields Classic. De derde editie van de fietszoektocht in de Westhoek trekt naar Poperinge, Alveringem en Vleteren. De zoektocht loopt van 30 mei tot 30 september. Voor families met kinderen presenteert Toerisme Westhoek een nieuwe KD (wandel)tocht in Diksmuide en twee nieuwe KD fietsroutes in Poperinge/Vleteren en Langemark/Houthulst/ Staden. Half juni opent in Ieper een nieuwe best-off stadwandelroute met focus op de toeristische hoogtepunten van de stad.

Nieuwe attracties

Twee nieuwe topattracties zorgen voor een extra toeristische dimensie in de Westhoek. Brouwerij Sint-Bernardus trekt meer en meer de toeristische kaart en opende zijn ‘Bar Bernard’ met nieuwe shop. Op 1 juli opent Bellewaerde Aquapark de deuren. De diverse waterglijbanen bevinden zich in een oase van groen. Er komt een wellnesszone en een ‘lazy river’ die de bezoekers door het volledige park loodst.

Praktisch

De brochures en kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme. Fietskaarten zijn te koop bij de Diensten voor Toerisme en bij Westtoer (shop.westtoer.be). Info: www.toerismewesthoek.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.