Home > Van Brazilië naar Knokke: wereldberoemde fotograaf Tim Flach opent tentoonstelling tijdens Nacht Van Het Zoute

Van Brazilië naar Knokke: wereldberoemde fotograaf Tim Flach opent tentoonstelling tijdens Nacht Van Het Zoute

Geschreven op 15 juli 2022 om 11:33 door Mario De Wilde

Na twee jaar afwezigheid is de Nacht Van Het Zoute terug. Het belooft een extra feestelijke editie te worden want Early Birds Art Gallery opent een bijzondere expo van de wereldberoemde Britse dierenfotograaf Tim Flach. Het is een grote tentoonstelling met een dertigtal werken, waarvoor je anders naar het V.K. zou moeten reizen. En je krijgt de kans om de kunstenaar zelf te ontmoeten.

Waarom Tim Flach zo bekend is? Hij weet als geen ander de diversiteit en schoonheid van de dierenwereld vast te leggen met spannende kleuren, opvallende contrasten en intrigerende composities. Hij beeldt zijn dieren af in (studio)portretten, abstract of in beweging. Hij toont ze tegen eenvoudige achtergronden, zodat wij ons als kijker kunnen concentreren op de details en de morfologische diversiteit.

Tim Flach’s carrière in vogelvlucht

Flach studeerde Fotografie en Schilderkunst aan het Central Saint Martins College of Art and Design. Het was tijdens zijn studies dat hij zijn fascinatie voor de dierenwereld ontdekte toen hij een fotoreeks maakte in de Londense Zoo. Na zijn opleiding begon hij zijn carrière als commercieel fotograaf en werkte onder andere voor Adidas, Cirque du Soleil en Jaguar. Zijn foto’s werden gepubliceerd in National Geographic, The New York Times Magazine en de Sunday Times. Zijn werk is te vinden in tentoonstellingen en kunstgalerijen over de hele wereld, van Japan tot in de V.S.

Flach werkte door de jaren heen aan verschillende fotoreeksen, die hij bundelde in populaire boeken. Hij deed zeven jaar over zijn eerste reeks; Equus (2007). De tweede reeks, Dog Gods, volgde in 2010. In zijn derde uitgave, More Than Human (2012), werd Flach’s kenmerkende beeldtaal duidelijk. Hij toont de menselijke kant van dieren, om zo de mens dichter bij het dier te brengen. In zijn vierde boek Endangered (2017) legt de Brit de focus op zeldzame diersoorten, vaak met uitsterven bedreigd. Tijdens het maken van de reeks Endangered, raakte hij gefascineerd door de diverse vogelsoorten die hij in beeld bracht. Dat leidde in 2021 tot zijn meest recente boek en fotoreeks, Birds. Tim Flachs werken komen in twee afmetingen. Een ‘small’ edition, (70 x 55 cm) die uitgegeven wordt tot tien stuks, en een indrukwekkend ‘large’ formaat.

De tentoonstelling in Early Birds Art Gallery toont een selectie van deze verschillende fotoreeksen en geeft een gebalanceerd overzicht van Flach’s carrière.

NFT’s voor het goede doel

Early Birds Art Gallery haalt met Tim Flach een echte wereldster naar Knokke. Hij is een begenadigd TED-spreker en heeft niet minder dan 160.000 volgers op Instagram. Bij Christies haalde zijn Panda ‘Ya Yun Elegant’ in 2018 een fenomenale opbrengst van £ 40.000.

Dit jaar zette Flach zijn eerste stappen in de NFT-wereld. Hij creëerde een collectie van beelden in het kader van ‘Project Unextinct’ over de Spix Ara’s, een kleine papegaaiensoort die sinds 2000 uitgestorven is in het wild. De spectaculaire opbrengst van dit project wordt gebruikt om de arasoort opnieuw in de natuur uit te zetten: een eerste groep van acht vogels werd op 11 juni geïntroduceerd in hun natuurlijke habitat, de Braziliaanse Caatinga. Het is een project dat ook, dichterbij huis, een warm hart wordt toegedragen door de Pairi Daiza Foundation. Zij zamelden voor Project Unextint € 3.000.000 in. Het is dan ook de enige dierentuin in de wereld waar er nog twee Spix Ara’s in gevangenschap wonen en waar in 2019 een kweekprogramma met zeven koppels werd opgestart.

Francis Dedrie, zaakvoerder Early Birds Art Gallery: “We zijn ervan overtuigd dat we met de werken van deze Britse topkunstenaar een unieke tentoonstelling hebben samengesteld. We willen met onze galerie een toegankelijke schakel zijn tussen mens en kunst en van het kopen en bezitten van kunst een mooie ervaring maken. Daarbij is het altijd het doel om de verbeelding bij de bezoekers aan het werk te zetten. De magnifieke foto’s van Tim Flach slagen perfect in dat opzet!” Met de bijgevoegde beelden kunnen we de lezers alvast wat warm maken…

Foto’s copyright Tim Flach

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.