Home > Vaak op businessreis? Dan pak je dat best zo duurzaam mogelijk aan

Vaak op businessreis? Dan pak je dat best zo duurzaam mogelijk aan

Geschreven op 20 januari 2024 om 07:48 door Mario De Wilde

Wie vaak voor het werk reist, weet inmiddels hoe belangrijk het is om de impact op je omgeving zo laag mogelijk te houden. Enkel zo draag je bij aan een schone planeet en blijft het kostenplaatje laag. Maar hoe houd je hier rekening mee tijdens je businnesstrip? Je leest het hier.  

Kies voor milieuvriendelijk vervoer

Vaak start je je avontuur al met een grote impact op het milieu door het vliegtuig te nemen. Het is een makkelijke manier om relatief snel aan de andere kant van de wereld te geraken, maar de CO2-uitstoot ervan is enorm. Kies daarom bij je volgende trip bijvoorbeeld voor de trein, bus of elektrische wagen. Naast het feit dat deze opties milieuvriendelijker zijn, zijn ze ook een stuk goedkoper, al zeker met aanvullingen zoals een laadpas

Is vliegen echt onvermijdelijk? Kijk dan naar luchtvaartmaatschappijen die actief bezig zijn met het verminderen van hun ecologische voetafdruk en compenseer je eigen CO2-uitstoot door deel te nemen aan programma’s voor klimaatcompensatie.

Kies duurzame accommodaties

De tweede factor met de meeste impact, is de accommodatie waar je verblijft. Kies voor één die gecertificeerd is als milieuvriendelijk, zoals hotels met een Green Key-certificering. Overweeg ook om te verblijven in eco-vriendelijke hostels, guesthouses of zelfs milieuvriendelijke vakantiewoningen. Deze accommodaties nemen vaak maatregelen om water en energie te besparen en produceren minder afval.

Minimaliseer plastic gebruik 

Eén van de grootste milieuproblemen is de overmatige productie van plastic afval. Neem bijvoorbeeld herbruikbare waterflessen en boodschappentassen mee om je plastic gebruik te verminderen. Kies ook voor een verblijf en restaurants die hier rekening mee houden en die betrokken zijn bij recyclingprogramma’s.

Respecteer de lokale cultuur en natuur

Een duurzame zakenman- of vrouw, is ook een respectvolle reiziger. Informeer jezelf over de lokale cultuur en tradities en respecteer de natuurlijke omgeving. Vermijd het kopen van souvenirs gemaakt van bedreigde dieren of planten en zorg ervoor dat je geen schade toebrengt aan ecologisch gevoelige gebieden. 

Eet lokaal en seizoensgebonden

Proef de lokale keuken door te eten bij lokale restaurants en markten. Kies voor voedsel dat seizoensgebonden is, omdat dit de ecologische voetafdruk van voedseltransport vermindert. Bovendien ondersteun je hiermee de lokale boeren en producenten. Vermijd voedselverspilling door alleen te bestellen wat je kan eten.

Verplaats je met duurzaam transport

Als je ter plaatse bent, kies dan voor duurzame vervoermiddelen. Huur een fiets om je te verplaatsen naar afspraken, neem het openbaar vervoer of gebruik elektrische voertuigen als die beschikbaar zijn. Op icompario.com vind je alvast de beste laadpas, die wellicht ook nog van pas na de businesstrip. Deze keuzes verminderen niet alleen je ecologische impact, maar bieden ook vaak een meer authentieke ervaring.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.