Home > UNIZO West-Vlaanderen vraagt om vanaf maandag een veiligheidsgevoel te creëren

UNIZO West-Vlaanderen vraagt om vanaf maandag een veiligheidsgevoel te creëren

Geschreven op 6 mei 2020 om 19:00 door Mario De Wilde

De dag dat alle winkels terug open mogen. UNIZO West-Vlaanderen roept steden en gemeenten op om pragmatisch en flexibel te zijn in hun maatregelen. “Na weken sluiting mogen te verregaande lokale maatregelen geen rem zetten op de relance”, oppert Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen. “Maar ook winkeliers moeten hun verantwoordelijkheid dragen door een veilige winkelomgeving te garanderen.”

West-Vlaamse steden bereiden zich voor op overrompeling
Autovrije winkelstraten met voetpaden als wachtzones. Eenrichtingswandelverkeer in drukke, smalle straatjes. Na Brugge volgen ook Roeselare, Kortrijk en Oostende deze strategie. Onze West-Vlaamse winkelsteden maken zich op voor een toestroom op 11 mei, met ongeziene maatregelen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. “We begrijpen de maatregelen die burgemeesters moeten nemen. Een opflakkering van het virus met een West-Vlaams epicentrum zou contraproductief zijn voor onze lokale economie. Maar we roepen overheden toch op om omzichtig om te springen met een overkill aan maatregelen”, stelt Wouter Blomme. “Enkele vaststellingen. 11 mei is een maandag, de meesten zijn gewoon aan het werk. Toeristen zijn nog steeds niet welkom. Iedere vorm van beleving die horeca of events met zich meebrengen ontbreekt. En dan heb je nog een groep mensen die liever de kat wat uit de spreekwoordelijke boom kijkt. Het is dus voor zowel onze centrumsteden als voor onze plattelandsgemeenten koffiedik kijken naar het effectieve aantal kooplustigen dat komt opdagen.”

Fun in functioneel
En net daar schuilt het gevaar voor de overkill aan maatregelen, volgens UNIZO West-Vlaanderen. “We moeten ook vermijden dat kooplustigen afgeschrikt worden door té strenge maatregelen. We roepen steden en gemeenten dus op om maatregelen te nemen die afgestemd zijn op realistische inschattingen qua opkomst, rekening houdend met de eigenheid van het winkelgebied. Evalueer deze ook dagelijks en stuur bij waar nodig. Dit kan verstrenging zijn waar het moet, maar zeker ook versoepeling waar het kan,” adviseert Wouter Blomme. “Verzamel voldoende data in die eerste weekdagen om richting het eerste weekend en het daaropvolgende verlengde weekend bij te sturen. Enkel functioneel shoppen zal lange tijd de norm blijven, maar probeer aan die eerste zaterdag toch ook een aangename beleving te koppelen. Een goede eerste indruk is zoals steeds belangrijk. Breng wat fun in functioneel.”

Centraal meldpunt voor handelaars
Daarnaast roept UNIZO West-Vlaanderen ook op voor een centraal meldpunt voor handelaars, zoals al gebeurt bij werken met grote hinder. Op die manier kunnen handelaars snel en efficiënt opportuniteiten of bezorgdheden overmaken aan de bevoegde diensten. Zij kunnen hier dan snel op inspelen. “De situatie is ongezien, dus niemand die kan voorspellen of de getroffen maatregelen efficiënt en effectief zijn,” licht Wouter Blomme toe. “Het plaatsen van een extra hygiënezuil, het ontbreken van een openbaar toilet, een extra nadarhekken hier of een infobord daar. Handelaars zijn op dat vlak het extra paar ogen.”

Veiligheid klanten is prioritair
“Gezondheid gaat natuurlijk voorop,” zet Wouter Blomme zijn betoog verder. “Onze lokale handelaars beseffen dat ook. Plexiglazen wanden aan de kassa, éénrichtingsrayons in winkels, winkelpersoneel met mondmaskers. We lanceerden in West-Vlaanderen zelfs de “blijf op uw bol”-vloerstickers om op een ludieke manier de fysieke afstand te laten respecteren. Daarvan werden er reeds 1250 verspreid.”
“Maar ook voor onze winkeliers is nog veel onduidelijk. Want wat in theorie zou moeten werken, kan in de praktijk anders uitdraaien. We vragen dus ook aan onze winkeliers en handelaars om te allen tijde te streven naar een veilige shopomgeving. Ook zij moeten continue bijsturen en de opgedane kennis van de eerste dagen gebruiken voor het waarschijnlijk drukkere weekend”, besluit Wouter Blomme.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.