Home > Uitwijken Sint-Kruis strijkt eind mei vijf dagen neer op speelplein Malehoeklaan

Uitwijken Sint-Kruis strijkt eind mei vijf dagen neer op speelplein Malehoeklaan

Geschreven op 8 mei 2024 om 09:18 door Mario De Wilde

Na de succesvolle editie van ‘Uitwijken Winter’ staat het mobiele cultuurhuis opnieuw klaar voor een voorjaar vol ontmoeting en gratis cultuuraanbod in de unieke en oergezellige setting van de Uitwijken oldtimer karavaan. Nieuwe samenwerkingen met o.a. Vierkant tegen Eenzaamheid, VZW De Kantel, Jong Volk, Brugge 2030 en Concertgebouw Brugge én een nieuwe keukenwagen, zorgen ervoor dat Uitwijken ook in jaargang vijftien (!) verrassend en vernieuwend uit de hoek durft te komen.

Na 15 jaar vernieuwen de organisatoren één iets niet: Uitwijken blijft garant staan voor nabije en laagdrempelige ontmoeting door middel van een kwalitatief cultuuraanbod. Bij Uitwijken is iedereen welkom. Hierbij alvast het breed uitgesponnen programma waar jong en oud zijn gading vindt.

22 – 26 mei:
Uitwijken Sint-Kruis, speelplein Malehoeklaan

Theater, muziek, circus, workshops, film …

Uitwijken dompelt je vijf dagen onder in een cultuurbad. Bereid je voor op recente theaterproducties, muziek die de oren streelt, vertellingen die nog lang bij blijven, workshops en zoveel meer. Uiteraard allemaal in de vertrouwde Uitwijken-sfeer en met de vertrouwde Uitwijken-bar. Voor deze editie werkt Uitwijken samen met verschillende partners: Vierkant tegen Eenzaamheid, Jong Volk en Brugge 2030.

Samenwerkingen in Sint-Kruis Male: een surplus van onschatbare waarde

Het thema ‘eenzaamheid’ was de inspiratiebron voor het samenstellen van het programma. De weken voorafgegaan aan de programmaweek zijn dan ook de voedingsbodem voor samenwerkingen met Vierkant tegen Eenzaamheid, WZS Kantel én Brugge2030. Vierkant tegen Eenzaamheid is een project dat zich inzet om de eenzaamheidscijfers in onze stad te laten dalen. Bovendien zet het project in op het normaliseren van eenzaamheidsgevoelens. Door mensen aan te spreken over eenzaamheid rond de plek waar Uitwijken landt, proberen we het thema uit de taboesfeer te halen. Uitwijken biedt op zijn beurt een tijdelijke thuis om mensen te verbinden en rond het thema aan de slag te gaan.

Het lokale netwerk van WZS Kantel zorgt in de buurtrestaurants, samen met Uitwijken huiskok Pieter, voor het menu en de bereiding ervan. Iedereen kan er, mits reservering, komen eten. Met de steun van Brugge 2030 verzamelen we verhalen in de buurt. Deze zullen de inspiratie vormen voor een muurschildering van Victoir Victoir die achterblijft op een gevel in de buurt.

De nieuwe keukenwagen: een heerlijke upgrade

Nieuw dit jaar is de keukenwagen. Door het succes van de buurtrestaurants drong de nood zich op ons te voorzien van een betere (keuken)uitrusting. De cinemawagen verbouwden we tot een mobiele keuken. Deze testen we voor het eerst uit in Sint-Kruis Male. De buurtrestaurants hebben een belangrijke plek in de Uitwijken-werking. Bezoekers krijgen de kans voor een kleine prijs een maaltijd te eten die bedacht en bereid is door buurtbewoners, samen met onze huiskok Pieter. De voorbije jaren kregen we op die manier al gerechten vanuit alle windstreken op het bord. Een niet te onderschatten manier om mensen te verbinden!

Programma

Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is de Uitwijkenbar open vanaf 13u30. Kom er in een rustige sfeer van een gratis koffie genieten, een boekje lezen of een praatje maken.

-Woensdagavond start men met openluchtcinema. In samenwerking met MOOOV en wordt ‘The Whale’ vertoond.

-Donderdagavond is er theater met De Eenzame Stad van Johannes Lievens, een productie van Martha!tentatief.

-Vrijdag verwelkomen we de buurt in het buurtrestaurant i.s.m. WZS Kantel. Daarna is Relaas te gast met een vertelavond vol warme en waargebeurde verhalen.

-Zaterdagnamiddag is het Luiks poppentheater ‘de Buguel Noz’ te gast met een woordeloze tot de verbeelding sprekende voorstelling. Je kan er ook doorlopend aansluiten voor de workshop ‘Action Weaving’.

-Zaterdagavond presenteert Jong Volk er Spoken Word. Emma Vandenghinste, Kenny Vanden Broucke, Eva Dinneweth en Key Controversy / Tom Desmet delen er via de kunst van het woord hun reflectie over het thema ‘Eenzaamheid’. Daarna krijgt Zimmerman Solo het podium, Simon Casier brengt er vooral nummers uit zijn laatste parel ‘Love Songs’. Na het concert kun je nog tot middernacht dansen op plaatjes van DJ ‘De Wilde Vogel’.

-Zondagmorgen starten we met een debat. In samenwerking met Vierkant tegen Eenzaamheid gaan sprekers uit het werkveld er in dialoog rond het thema eenzaamheid. Zilversmid Dries Dockx geeft er de ambachtsworkshop juwelen gieten in tin, en je kan opnieuw aanschuiven in het buurtrestaurant. Miste je vorig jaar de theatervoorstelling ‘Allez Lea’ van Ilse de Koe en Nikolas Lestaeghe op Uitwijken? Geen probleem, ze is tweemaal te zien op zondag. Verder is er nog een concert met Sam De Nef en Camille Camille i.s.m. Cactus Muziekcentrum en we sluiten het Uitwijken-weekend af met circus: Mascotte van Cie Jusqu’ici tout va bien.

Praktisch

Woensdag 22 t.e.m. zondag 26 mei
Locatie: Speelplein Malehoeklaan, Sint-Kruis
Ontdek het volledige programma op www.uitwijken.be

Brugge Plus voorzitter Franky Demon: “Als voorzitter kan ik alleen maar trots zijn op wat Uitwijken in de laatste 15 jaar gerealiseerd heeft. Ze slagen er telkens in om de buurtbewoner centraal te zetten en om buurtbewoners te verbinden. Ook Bruggelingen uit andere deelgemeenten en buurten zijn welkom, evenals bezoekers van buiten het Brugse grondgebied. Door partnerschappen aan te gaan met andere organisaties kunnen ze samen de krachten bundelen. Zo versterkt Uitwijken, vertrekkend vanuit de deelgemeenten en wijken, de rol van Brugge als actieve, toonaangevende centrumstad.”

Burgemeester Dirk De fauw: “15 jaar cultuur in de wijken, dat is een verhaal van verbinding en vernieuwing. Uitwijken blijft niet alleen trouw aan zijn roots, maar evolueert ook constant. Met nieuwe partners en initiatieven blijft Uitwijken het kloppend hart van cultuur en ontmoeting in de Brugse deelgemeenten. Bij Uitwijken is er altijd plaats voor iedereen, want cultuur verbindt en verwelkomt ons allemaal.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.