Home > Twintig jaar geleden werd het Lappersfortbos in Brugge bezet. Half november komt er een herdenkingswandeling

Twintig jaar geleden werd het Lappersfortbos in Brugge bezet. Half november komt er een herdenkingswandeling

Geschreven op 2 november 2022 om 18:00 door Mario De Wilde

Het Lappersfortbos in Brugge heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het werd door milieuactivisten twintigf jaar geleden als symbooldossier gezien voor de andere bedreigde bossen in Vlaanderen. Een deel van het Lappersfortbos werd vernietigd om er loodsen en kantoren te bouwen, maar de Lappersfronters ondernamen actie. Er werd een nieuw bos aangelegd onder de naam Lappersfort Zuurstofbos. Het is gelegen aan het kruispunt van Klemskerkestraat en de Stuiverstraat in Oostende. Dit initiatief is het resultaat geweest van een samenwerking tussen het stadsbestuur van Oostende, de bezetters van het Lappersfortbos en Friends of the Earth International.

Om het verleden van de eerste bosbezetting België te herinneren kijken de organisatoren naar de toekomst. Daarom wordt er op zondagnamiddag 13 november een wandeling gemaakt.  Er wordt gewandeld van het Lappersfortbos naar het Katelijnenatuureiland. Twee lappen natuur & bos langs het kanaal met een verhaal. De voorbije 20 jaren werden die twee biotopen grotendeels gered, samen met veel mensen van goede wil. Met dank aan de bosbezetters in de hoofdrol !

Bert de Somviele ( BOS + ) vertelt hoe zit het in Vlaanderen met zorg voor bos & natuur in het huidige wereldklimaat. Stef Boogaerts ( Groene Gordel Front ) vertelt over het analoge verleden & de toekomst van actie voeren in de nieuwe digitale tijd.

Elke dag hopen op vrede & liefde voor de grote en kleine wezens in de luide wereld blijft het motto …

Start aan ANB-bord hoek Ten Briele/Vaartdijkstraat langs kanaal Brugge-Gent. Toegang gratis. Bij regenweer paraplu & laarzen. Organisatie : mensen & muzes & bosdichters Poëziebosnetwerk @ Lappersfort Poets Society

Foto: van links naar rechts op de foto ziet U enkele jonge leden van de bosdichters van de Lappersfort Poets Society : Peter Theunynck, Wally de Doncker, Paul Demets en Peter Holvoet Hanssen na de start van de week van het Bos in Brugge 2004.

1 reactie

Erik Ver Ver Eecke
Geschreven op 2022-11-12 10:54:15
Nu vinden ook de meeste politici dit een goede zaak. Ze komen spijtig genoeg altijd achter, ook in de huidige natuur- en landbouwbedreigingen.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.