Home > Tweede bouwfase van ‘De Warande van de toekomst’ in Kortrijk van start. Dit komt er allemaal

Tweede bouwfase van ‘De Warande van de toekomst’ in Kortrijk van start. Dit komt er allemaal

Geschreven op 8 februari 2023 om 07:42 door Mario De Wilde

Sinds 2010 ondergaat De Warande, het natuurlijk speeldomein en jeugdverblijfcentrum op de grens van Heule en Kortrijk, een aanzienlijke make-over. Kers op de taart: gloednieuwe moderne, toegankelijke en duurzame polyvalente lokalen voor de (speelplein)werking en het jeugdverblijfcentrum. In 2020 werd de eerste fase van de werken afgerond met de bouw van de noordelijke vleugel. Nu start de volgende fase van het bouwproject: de tweede vleugel bestemd voor polyvalente ruimtes en een nieuwe dierenweide met stallingen. De oppervlakte van de stadssite is sinds 2010 verdubbeld door de uitbouw van een groen en avontuurlijk speeldomein, een veilige fietsverbinding met het centrum van de stad én een gemeenschappelijke parking met Waak/De Branding. De opwaardering toont zich ook in het aantal bezoekers dat jaar na jaar stijgt. In 2022 mocht De Warande maar liefst 59.985 mensen ontvangen via speelpleinwerking Wasper, het jeugdverblijf of vrij bezoek op het recreatiedomein. Tegenover de pandemiejaren is dat een grote stijging (46.966 bezoekers in 2021, 39.641 bezoekers in 2020), maar ook tegenover de jaren daarvoor is er een duidelijke stijging meetbaar (49.609 bezoekers in 2019).

Om de werking op De Warande te garanderen, werd in een eerste fase de noordelijke vleugel gebouwd. Deze gebouwen zijn gelegen nabij de nieuwe ingang en parking langs de R8. Ondertussen bleef de bestaande overnachtingsaccommodatie in gebruik en doet de noordelijke vleugel dienst als polyvalente ruimte voor onder andere de dagelijkse werking en de speelpleinwerking. De nieuwe vleugel, de uiteindelijke polyvalente lokalen, wordt gebouwd op de perceelsgrens met De Branding, op dezelfde locatie als de oude lokalen. Zo blijft de ruimte waar het om draait op De Warande, de groene buitenspeelruimte, centraal staan.

Nieuw: polyvalente lokalen met overdekte buitenspeelruimte
De grootte van de lokalen werd in samenspraak met verschillende gebruikersgroepen bepaald. Om de polyvalentie nog te verhogen, worden mobiele wanden voorzien zodat de lokalen 2 aan 2 kunnen geschakeld worden. Alle lokalen zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf het speeldomein. Het achterliggende gesloten blok is over de volledige lengte bestemd voor functioneel gebruik. Je vindt er bergingen, sanitair, EHBO, technische ruimtes, een keuken en een vast lokaal voor de monitoren van de speelpleinwerking. Er zijn twee beschutte ruimtes tussen de lokalen en twee op de koppen van het gebouw. Dat zorgt ervoor dat de kinderen ook bij regenweer buiten kunnen spelen. Zonder extra binnenruimte te creëren wordt de beschikbare (binnen)speelruimte van dit gebouw zowat verdubbeld. Het totale dakoppervlak van de nieuwe polyvalente gebouwen bedraagt 1.600 m². Ongeveer de helft (834 m²) zijn de effectieve lokalen, de overige helft is overdekte buitenspeelruimte.

Eens het nieuwe gebouw er staat, wordt de noordelijke vleugel van de eerste fase omgebouwd tot de uiteindelijke overnachtingsruimtes van het jeugdverblijfcentrum. In een volgende fase wordt de huidige overnachtingsruimte gesloopt om nog meer speelnatuur te creëren.

Zo komt er netto geen m2 verharding bij eenmaal alle werken afgerond zijn.

Nieuw: dierenweide met stallingen
De dierenweide van 2.000 m² zal ruimte bieden voor schapen, geiten, twee mini-ezels, een varken, konijnen, cavia’s en pluimvee. Alle dieren krijgen hun eigen, moderne stallingen (160 m²) op maat van elk dier met aansluitende, ruime uitloopweides. Deze wordt ook ingezet voor educatieve programma’s.

Timing van de werken voor de polyvalente lokalen:

start van de werken: zomer 2023
einde van de werken: voorzien zomer 2024
Timing voor de inrichting van de overnachtingruimtes in de reeds gebouwde lokalen:

start: aansluitend zomer 2024
einde van de werken: voorzien eind september 2024
Voor het ontwerp werd AVDK architecten uit Heule aangesteld, in een samenwerking met Dertien12 Architectuuratelier uit Brugge.

Timing van de werken voor de dierenweide:

start van de werken: maart 2023
einde van de werken: voorzien eind mei 2023
De totale projectkost wordt geraamd op 4.713.832,77 euro.

Hiervoor kan de stad ook rekenen op 892.522,28€ subsidies van Vlaanderen:

– Toerisme voor Allen (brandveiligheid, modernisering, kindvriendelijkheid en nieuwbouw: 666.797€

– Agentschap jeugd cultuur en media (duurzaamheid): 225.725,28€

Jong Kortrijk spreekt
Het ontwerp van de nieuwe gebouwen kwam tot stand door overleg met diverse experten en een inspraaktraject met de verschillende gebruikers. Begin 2017 werd het wedstrijdontwerp afgetoetst bij een brede groep ervaringsdeskundigen: zowel jeugdverenigingen, scholen, de begeleiding van de speelpleinwerking als de buren van Waak/De Branding werkten hieraan mee. Zij kozen ervoor om de polyvalente ruimtes en de verblijfsruimtes in twee afzonderlijke gebouwen op te delen. De voorbije twee jaar werd onder meer een inspraakwandeling en infoavonden georganiseerd waar de ontwerpen en inrichting samen met gebruikers en het aangestelde architectenbureau verfijnd werd. Ook online konden mensen hun ideeën of bedenkingen meegeven.

Deelnemers aan de verschillende inspraaktrajecten voor fase 2 waren afgevaardigden van de eigen speelpleinwerking, de Waranderaad, Samentuin De Groenter, (lokale) jeugdbewegingen, Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, klanten van het jeugdverblijfcentrum, experten,…

Binnenkort wordt een infobijeenkomst voor de buren georganiseerd met onder andere een toelichting over eventuele hinder tijdens de werken.

Speeldomein blijft toegankelijk tijdens de werken
Net zoals tijdens de bouw van de eerste vleugel, blijft het avontuurlijk speeldomein in gebruik tijdens de werken. Zo gaat de speelpleinwerking door zoals gepland. In samenwerking met de aannemer, de veiligheidscoördinator en Waak/De Branding is een veilige toegang gegarandeerd. Het terrein blijft steeds toegankelijk voor voetgangers en fietsers langs de Heirweg en Izegemsestraat. Ook de hoofdingang via Ringlaan 30A blijft vlot bereikbaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.